Un profesor din Cluj oferă răspunsuri simple la întrebările despre vaccinul anti-COVID

Vaccinul cu ARN nu ne schimbă ADN-ul şi nici nu este produs şi testat utilizând ţesuturi fetale, spune profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj, care răspunde unor întrebări care stau pe buzele multor persoane.

50061 afișări
Imaginea articolului Un profesor din Cluj oferă răspunsuri simple la întrebările despre vaccinul anti-COVID

Un profesor din Cluj oferă răspunsuri simple la întrebările despre vaccinul anti-COVID

Profesorul Răzvan Cherecheş spune că nu este posibil ca vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul unei persoane.

„Vaccinurile Pfizer şi Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru şi nu are cum să modifice ADN-ul nostru”, spune profesorul.

Acesta mai spune nu este adevărat că vaccinurile Pfizer şi Moderna au fost dezvoltate şi testate utilizând ţesuturi fetale, spunând că acestea au fost produse şi testate fără să fie utilizate celule umane.

Răzvan Cherecheş explică de ce trebuie purtată masca şi după vaccinare.

„Va fi nevoie să continuăm cu toţii să purtăm masca până la atingerea imunităţii de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor)”, spune profesorul clujean.

La întrebarea dacă este adevărat că vaccinurile Pfizer şi Moderna pot avea efecte secundare foarte serioase pe termen lung, profesorul Cherecheş spune că „nu ştim care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp (maxim 4 luni – cei din trialul 3). Din cei vaccinaţi până acum (~500.000) nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepţia a foarte puţine (8) cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt şanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră uşoară, oboseală) – acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puţin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung”, spune Cherecheş.

Profesorul în sănătate publică explică dacă poate fi vaccinate femeile gravide.

„Femeile gravide sau care alăptează nu au făcut parte din trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Asociaţia Americană a Obstetricienilor şi Ginecologilor recomandă vaccinarea femeilor gravide şi a femeilor care alăptează. De discutat şi urmat recomandarea medicului vostru”, spune el.

Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc şi nu este prioritară vaccinarea lor, mai spune profesorul de sănătate publică.

„Încă nu (trebuie vaccinaţi – n.r.). Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluşi copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer şi Moderna. Au fost pornite recente trialuri în care sunt au fost incluşi copii între 12-16 ani, vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii”, spune profesorul.

Răzvan Cherecheş a răspuns şi unei alte întrebări, dacă cei trecuţi prin infecţia COVID-19 mai trebuie să se vaccineze.

„Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă – imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă şi mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecţie vor avea un nivel e prioritate extrem de scăzut”, răspunde Cherecheş.

El răspunde şi unei întrebări mai amuzante, aceea dacă este adevărat că o parte din informaţiile de pe Facebook despre COVID-19, cele care includ cuvintele cip, 5G, Bill Gates, tumori ca urmare a vaccinului, sunt bazaconii vehiculate de oameni care nu înţeleg biologia. Răzvan Cherecheş răspunde simplu: „Da”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici