Un raport ONU privind clina pune lumea pe gânduri: nivelul mării se umflă văzând cu ochii

Nivelul global al mărilor creşte într-un ritm mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat în primul deceniu de măsurători, în perioada 1993-2002, şi a atins un nou record anul trecut, a anunţat vineri Organizaţia Meteorologică Mondială, avertizând că această tendinţă va continua timp de milenii.

921 afișări
Imaginea articolului Un raport ONU privind clina pune lumea pe gânduri: nivelul mării se umflă văzând cu ochii

Un raport ONU privind clina pune lumea pe gânduri: nivelul mării se umflă văzând cu ochii

Topirea extremă a gheţarilor şi nivelurile record de căldură din oceane - care determină dilatarea apei - au contribuit la o creştere medie a nivelului mării de 4,62 mm pe an în perioada 2013-2022, a precizat agenţia ONU într-un raport care detaliază ravagiile provocate de schimbările climatice, potrivit Reuters. Acest ritm este aproximativ dublu faţă de cel înregistrat în primul deceniu, 1993-2002, ceea ce duce la o creştere totală de peste 10 cm de la începutul anilor 1990.

„Am pierdut deja acest joc al topirii gheţarilor şi al creşterii nivelului mării, aşa că sunt veşti proaste”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta deoarece au fost deja emise niveluri atât de ridicate de gaze cu efect de seră încât apele vor continua să crească timp de „mii de ani”.

Creşterea nivelului mării ameninţă unele oraşe de coastă şi însăşi existenţa unor state de joasă altitudine, cum ar fi insula Tuvalu - care intenţionează să construiască o versiune digitală a sa în cazul în care va fi scufundată.

Raportul anual, publicat cu o zi înainte de Ziua Pământului, a arătat, de asemenea, că gheaţa de mare din Antarctica a scăzut până la minime record în iunie şi iulie anul trecut. Oceanele au fost cele mai calde înregistrate vreodată, aproximativ 58% din suprafaţa lor înregistrând un val de căldură marină, se arată în raport.

Aproximativ 15.000 de persoane au murit în timpul valurilor de căldură din Europa anul trecut, a afirmat acesta.

Taalas a declarat că astfel de fenomene meteorologice extreme vor continua până în anii 2060, indiferent de măsurile pe care le vom lua pentru reducerea emisiilor. Dar el a spus că există încă o şansă de a schimba lucrurile după aceea.

„Vestea bună ar fi că am putea să eliminăm treptat această tendinţă negativă şi chiar să atingem limita de 1,5 grade Celsius”, a spus el, menţionând planurile climatice mai ambiţioase ale ţărilor din G7 care ar putea permite lumii să atingă ţinta de temperatură stabilită la Paris în 2015.

În general, OMM a precizat că anul 2022 s-a clasat pe locul cinci sau şase în topul celor mai călduroşi ani înregistraţi vreodată, temperatura medie globală fiind cu 1,15 grade Celsius peste media preindustrială, în ciuda impactului de răcire al unui eveniment climatic La Niña, care a durat trei ani.

Cercetătorii în domeniul climei au avertizat că lumea ar putea depăşi un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, alimentat de schimbările climatice şi de revenirea anticipată a încălzirii condiţiilor El Niño.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mare,
onu,
climă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici