Un supravieţuitor de la Nagasaki face un apel disperat către Putin: „Arma nucleară nu pune capăt războiului, ci umanităţii”

Presa internaţională preia mărturia lui Sueichi Kido, unul dintre supravieţuitorii bombei atmocie care a explodat pe 9 august 1945, reuşind să trăiască printr-o minune: „Am văzut un fulger pe cer”.

33739 afișări
Imaginea articolului Un supravieţuitor de la Nagasaki face un apel disperat către Putin: „Arma nucleară nu pune capăt războiului, ci umanităţii”

Supravieţuitorii de la Nagasaki, apel disperat către Putin: „Arma nucleară nu pune capăt războiului, ci umanităţii”

Lumea se uneşte împotriva folosirii armelor atommice, după avertizările lui Vladimir Putin. Apelurile venite din partea lui Hibakusha şi a oamenilor din întreaga lume „au condus la Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. Singura modalitate sigură de a proteja omenirea de armele nucleare este utilizarea acestui tratat şi abolirea războiului nuclear şi a armelor nucleare. Cerem preşedintelui Putin să oprească imediat invazia Ucrainei”.

Apelul poartă semnătura lui Takashi Morita, preşedintele Associacao das Vitima da Bomba Atomica (Brazilia); Setsuko Thurlow, Hibakusha din Hiroshima (Toronto, Canada); Lee Gyu-yeol, preşedinte al Asociaţiei Coreene a victimelor bombei atomice (Rok); Shigemitsu Tanaka, co-preşedinte al Confederaţiei Japoniei a Organizaţiilor A- şi HBomb Sufferers; Terumi Tanaka, co-preşedinte al Confederaţiei Japoniei a Organizaţiilor Suferitorilor de Bombe A şi H; Sueichi Kido, secretar general al Confederaţiei Japoniei a Organizaţiilor Suferitorilor de Bombe A şi H.

Sueichi mânca tăiţei

Sueichi Kido a fost unul dintre cei care au văzut efectele bombei atomice care a lovit Nagasaki şi a supravieţuit. Este unul dintre puţinii oameni care au rămas în lume care ştie ce efecte pot avea asupra oamenilor o explozie nucleară.

Kido, în vârstă de 82 de ani, locuieşte în Gifu, un oraş din centrul de sud al Japoniei, şi s-a născut la Nagasaki pe 21 ianuarie 1940. După cum scrie revista Tempi, pe 9 august 1945, el mânca dintr-un castron cu tăiţei şi o avea alături pe mama lui. Deasupra capului său a auzit vuietul lui Bockscar, bombardierul american B-29 care a aruncat bomba atomică asupra oraşului care a ucis peste 70.000 de oameni.

Ce s-a întâmplat pe 9 august 

Amintirile lui Kido au decenii. Casa lui, aflată la mai bine de doi kilometri de locul unde a fost lansată bomba nucleară, a fost copleşită. „Îmi amintesc că am spus: „Arată ca un avion american. Apoi, am văzut un fulger de lumină pe cer şi am auzit o explozie uriaşă”.

A fost aruncat la 30 de metri. Şi astăzi, cei care au supravieţuit acelui dezastru lansează un apel către Putin: „Fie ca liderii să negocieze pentru a opri războiul”. Şi din nou: „Arma nucleară nu pune capăt războiului, ci umanităţii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici