Un test de sânge experimental depistează cancerul cu patru ani înainte de primele simptome

  • Testul determină alterări ale ADN-ului care pot duce la cancer.
  • Studiul a fost făcut pe 123.000 de oameni, urmăriţi timp de 10 ani.
  • Testul este încă în faza experimentală.
1776 afișări

Pentru oncologi, un test care să depisteze cancerul în stadii incipiente ar fi o mină de aur. Şi se pare că momentul acela se apropie. Un test de sânge pus la punct de cercetătorii de la University of California poate detecta cancerul cu 4 ani înainte de apariţia primelor simptome.

Testul, aflat în fază experimentală, determină alterări ale ADN-ului care pot duce la cancer. Studiul a fost derulat vreme de 10 ani pe 123.000 de pacienţi cărora le-au fost recoltate probe de sânge. Deocamdată, cercetătorii s-au concentrat asupta principalelor forme de cancer, stomacal, esofagian, colorectal, la plămâni şi la ficat, dar ar putea extinde cercetarea şi mai mult.

Cât de importantă este diagnosticarea timpurie a cancerului, îţi explică dr. Bogdan Gafton de la Institutul de Oncologie din Iaşi.

„Testul acesta de care vorbim n-o să ne zică dacă pacientul va face sau nu cancer, ci ne va spune dacă are cancer într-o etapă iniţială, într-o etapă în care şansele de vindecare sunt mult mai mari decât dacă această neoplazie s-ar detecta într-un stadiu simptomatic. Şi cu siguranţă ar creşte foarte mult şansele de vindecare ale pacientului respectiv. Un tratament care este aplicat într-un stadiu incipient al bolii are şanse să vindece pacientul într-o proporţie mult mai mare şi, mai mult, să fie mai puţin nociv pentru pacient, mai uşor de suportat”, spune Dr. Bogdan Gafton.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici