Un turist care a sculptat pe peretele Colosseumului se scuză că nu ştia cât de vechi e monumentul

Un turist filmat în timp ce îşi sculpta numele său şi al iubitei sale pe un perete interior al anticului Colosseum din Roma spune că nu şi-a dat seama cât de vechi este monumentul, potrivit BBC.

829 afișări
Imaginea articolului Un turist care a sculptat pe peretele Colosseumului se scuză că nu ştia cât de vechi e monumentul

Sursa foto: Facebook

Ivan Dimitrov, din Bristol, a făcut acest comentariu într-o scrisoare de scuze adresată primarului Romei, spunând că a înţeles „gravitatea faptei”.

El a gravat pe peretele Colosseumului „Ivan + Hayley 23” - numele său şi al iubitei sale - pe amfiteatrul vechi de 2.000 de ani cu o cheie.

Acţiunile sale au fost filmate de un martor în iunie şi au stârnit comentarii extrem de acide şi anchete.

A urmat o percheziţie a poliţiei şi se pare că acum se confruntă cu proceduri legale.

În scrisoarea transmisă primarului Romei, Dimitrov şi-a prezentat „scuzele sale sincere italienilor şi întregii lumi”.

El a continuat: „Recunosc cu profundă jenă că abia după ceea ce s-a întâmplat cu regret am aflat de vechimea monumentului. El a spus că i-a lăudat pe cei care „păzesc cu dăruire, grijă şi sacrificiu valoarea istorică şi artistică inestimabilă a Colosseumului”.

El a adăugat: „Sunt, de asemenea, conştient de faptul că un comportament similar, în ţara mea, ar avea consecinţe mult mai grave. Din acest motiv, îmi asum toată responsabilitatea şi mă voi angaja sincer şi concret să răscumpăr şi să remediez greşeala pe care am făcut-o. Incivilitatea, superficialitatea şi nepăsarea cu care am acţionat, deteriorând Colosseumul în detrimentul tuturor celor care doresc în mod legitim să îl admire şi să se bucure de el, nu au nicio justificare”.

Avocatul dlui Dimitrov, Alexandro Maria Tirelli, a declarat pentru BBC: „Am formulat deja o cerere de negociere a pedepsei. Băiatul va beneficia cu siguranţă de o pedeapsă cu suspendare, fapta este odioasă, dar nu gravă”.

Bărbatul în vârstă de 27 de ani a fost filmat de un alt vizitator care l-a mustrat verbal înainte de a preda înregistrarea oficialilor de securitate.

O înregistrare video a scenei a fost încărcată pe YouTube şi distribuită pe reţelele de socializare.

Dacă va fi găsit vinovat de o infracţiune, acesta riscă o amendă de până la 15.000 de euro, precum şi o pedeapsă cu închisoarea între doi şi cinci ani.

Avocatul domnului Dimitrov a declarat pentru ziarul Il Messaggero că speră ca scrisoarea să îl ajute pe clientul său să evite cea mai dură sentinţă.

Colosseumul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Romei imperiale şi cel mai popular loc turistic din Italia.

Este un sit protejat de UNESCO în cadrul Patrimoniului Mondial, ceea ce înseamnă că este considerat a fi un loc cu „valoare universală excepţională”.

Incidentul a provocat o condamnare a faptei în Italia şi în întreaga lume.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că „a fost ofensator pentru toţi cei din întreaga lume care apreciază valoarea arheologiei, a monumentelor şi a istoriei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici