Unei mame i-a fost suspendată indemnizaţia de 3.400 de lei, pentru o datorie de 5 lei

O femeie din municipiul Arad a rămas fără indemnizaţia de creştere a copilului pe luna februarie, în valoare de 3.400 de lei, pentru o presupusă datorie de 5,75 de lei către Primărie, funcţionarii acestei instituţii recunoscând că a fost vorba despre o întârziere în procesarea unor date.

273 afișări
Imaginea articolului Unei mame i-a fost suspendată indemnizaţia de 3.400 de lei, pentru o datorie de 5 lei

Unei mame i-a fost suspendată indemnizaţia de 3.400 de lei, pentru o datorie de 5 lei (Imagine: Shutterstock)

Alina Marcea este de profesie economist şi beneficia lunar de 3.400 de lei idemnizaţie de creştere a copilului, însă zilele trecute a primit acasă o înştiinţare că plata a fost suspendată pentru că ar avea o datorie către municipalitate.

Femeia le-a declarat jurnaliştilor că nu are nicio datorie, în condiţiile în care a depus o cerere de compensare a unei sume achitate în avans ca taxă pentru autoturism.

Arădeanca spune că a depus cererea la Direcţia Fiscală a Primăriei Arad în termenul legal, dar a durat 45 de zile zile procesarea, astfel că între timp a intrat în baza de date a datornicilor, primind acasă o somaţie de plată.

"Acum am primit şi decizia de suspendare a indemnizaţiei şi mi s-a spus că am de dat 5,75 de lei. Sunt nevoită să merg să plătesc certificatul fiscal care costă mai mult de zece lei ca să demonstrez că nu am datorii", a spus Alina Marcea.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că "situaţia este regretabilă", dar că "a existat o întârziere în soluţionarea cererii pentru că operaţiunile de compensare au un timp mai îndelungat, urmare unor proceduri legale care trebuie respectate".

Deşi compensarea a fost făcută, iar arădeanca nu mai are datorii la impozite şi taxe, ea rămăsese în evidenţe ca datoare cu suma de 5,75 de lei pentru "cheltuieli de executare silită", derivate din trimiterea prin poştă la domiciliu a somaţiei de plată.

Femeia, care între timp a fost asigurată de către funcţionarii Primăriei că îi va fi ştearsă această datorie, îşi va putea recupera indemnizaţia pentru copil aferentă lunii februarie peste o lună, la următoarea plată şi după ce va face dovada că nu are datorii către municipalitate.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Arad, Daniela Bătrîn, a declarat, marţi, că în urma aplicării OUG 124/2011, 967 de arădeni au rămas fără plata unor drepturi sociale de care beneficiau, respectiv ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei sau indemnizaţia de creştere a copilului.

De la 1 februarie, a fost suspendată plata ajutorului social pentru 366 de beneficiari din 3520 existenţi în judeţ, adică zece la sută, în timp ce de alocaţia pentru susţinerea familiei nu mai beneficiază temporar 271 de persoane din 3127. Totodată, a fost suspendată plata alocaţiei de creştere a copilului pentru 330 de mame din 4573 de beneficiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici