Unitate modernă pentru arşi, deschisă la Spitalul Floreasca

Prima unitate modernă de îngrijire a bolnavilor arşi grav din România a fost inaugurată joi la Spitalul Floreasca, fiind doată cu o uzină de aer steril care intră prin plafon şi o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară.

687 afișări
Imaginea articolului Unitate modernă pentru arşi, deschisă la Spitalul Floreasca

Unitate modernă pentru arşi, deschisă la Spitalul Floreasca (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare, a precizat că Spitalul de Urgenţă Floreasca are o unitate de elită, prima dintr-o serie care va avea cinci sau chiar şase unităţi de acest fel.

"Celelalte unităţi vor fi deschise pe structura centrelor universitare Cluj, Timişoara, Târgu Mureş. Este important să deschidem şi alte centre în ţară pentru a nu mai pierde timpul cu transportul pacientului", a mai spus ministrul.

La rândul lui şeful Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Floreasca, Ioan Lascăr, a spus că această unitate este unică în România şi este realizată după toate rigorile internaţionale.

"Acest proiect a demarat în urmă cu 15 ani. Prin amabilitatea şi contribuţia consistentă a Primăriei Sectorului 1, am reuşit într-o anumită etapă să ridicăm o parte din această construcţie. În final domnul ministru Bănicioiu ne-a ajutat cu fonduri consistente pentru dotarea acestei unităţi la nivelul exigenţei şi standardelor actuale", a spus Lascăr.

El a mai spus că unitatea are deasupra o uzină de aer steril, singurul aer care intră în unitate, prin plafon. De asemenea unitatea are o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară, care poate fi utilizată pentru un singur pacient.

"Aceasta este unică în ţară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial. Este închis etanş, iar în interior se realizează o presiune crescută a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea ţesuturilor fără a mai fi necesară oxigenarea pe cale sanguină şi respiratorie, adică oxigenul pătrunde în ţesuturi prin tegumente, având o concentraţie şi o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajută să scurtăm perioada de vindecare mai ales în cazul arsurilor cu profunzime mare", a explicat profesorul Lascăr.

Tot în noua unitate există rinichi artificial pentru pacientul dializat, dar şi un aparat de radiologie mobil pentru intervenţii de ortopedie. Niciun echipament din această unitate nu pleacă într-o altă secţie, în schimb medici de diverse specialităţi tratează pacientul ars de suferinţele colaterale în această unitate.

Practic, clinica de chirurgie plastică a fost extinsã cu această nouă structură sanitară.

"Aveam 40 de paturi, acum avem în plus şase, aveam două săli de operaţie în departament şi una la cronici, acum avem aici una pentru pacientul cu arsură gravă. Avem 3.500 de internări pe an. Această unitate este destinată în exclusivitate arşilor grav, cu peste 50% din suprafaţa corpului cu arsură profundă, estimăm că vor fi probabil câteva zeci pe an", a adăugat şeful clinicii

Noua unitate ar putea deveni operaţională în luna mai, după ce vor fi organizate concursuri pentru a fi angajaţi medici şi asistente.

Pentru amenajarea centrului ministerul a alocat în intervalul 2007-2014 peste patru milioane de euro.

Construcţia Unităţii de Arşi de la Floreasca a fost realizată în întregime cu fonduri de la Primăria Sectorului 1 şi a fost finalizată în 2008. Aparatura medicală a fost cumpărată din fonduri de la Ministerul Sănătăţii fiind alocate 4,2 milioane de euro. Alţi 89.000 de euro au fost primiţi din sponsorizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici