Universităţile, evaluate de CNADTCU pentru acreditarea privind doctoratul

Universităţile trebuie să se supună evaluării Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, Titlurilor şi Certificatelor Universitare (CNADTCU) pentru a primi acreditare privind organizarea de doctorat, acesta putând fi numai ştiinţific, fiind eliminat cel profesional.

378 afișări
Imaginea articolului Universităţile, evaluate de CNADTCU pentru acreditarea privind doctoratul

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr (Imagine: Răzvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că la discuţiile cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a propus ca doctoratul să fie numai ştiinţific, bazat pe creaţie şi cercetare ştiinţifică avansată, nu şi profesional ca până în prezent.

Doctoratul poate fi organizat la zi sau la frecvenţă redusă, nemaiexistând forma fără frecvenţă.

CNADTCU va aproba organizarea doctoratului, va evalua instituţiile de învăţământ superior care pot primi titlul de Universităţi Organizatoare de Doctorat (UOD) şi, de asemenea, le va reverifica pe cele care au deja acest titlu, a spus Hadăr.

Verificare va fi făcută de o comisie de experţi a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Este obligatoriu ca doctoratul să fie legat de acelaşi domeniu ca licenţa sau masterul.

În ceea ce priveşte cazurile de plagiat, liderul sindical a precizat că se va retrage atât dreptul de conducător de doctorat profesorului respectiv, cât şi titlul de doctor studentului în cauză.

De asemenea, Hadăr a mai spus că zece la sută din numărul de absolvenţi cu diplomă de master pot urma doctoratul, finanţat de la bugetul de stat, în urma unui examen.

Studentul doctorand va fi asimilat asistentului de cercetare şi va putea preda 4-6 ore pe săptămână, iar dacă vrea mai multe ore, poate primi şi bani pentru această activitate.

Sindicatele au cerut, de asemenea ca bursa minimă de doctorat să fie egală cu salariul net al unui asistent de cercetare, respectiv 1.000-1.200 de lei minimum.

"Am cerut ca pe toată durata activităţii de doctorat de la zi, studentul să beneficieze de recunoaşterea vechimii în muncă şi să primească asistenţă medicală gratuită, fără plata contribuţiei la plata bugetului de asigurări sociale", a mai spus Hadăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici