UPDATE Primarii de municipii, „neinvitaţi” la Guvern, primiţi de premierul Dăncilă/ Firea: S-a propus tăierea din bugetul PMB a 80 milioane de euro

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, au anunţat, miercuri, că merg la Guvern pentru că nu au primit niciun răspuns din partea Ministerului Finanţelor pe solicitarea ca administraţia locală să primească o treime din bugetul naţional. Ei au ajuns la Guvern unde au fost primiţi de Viorica Dăncilă. La discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă, despre buget, participă primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă, primarul Clujului Emil Boc şi primarul Aradului Gheorghe Falcă - reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.

3249 afișări
Imaginea articolului UPDATE Primarii de municipii, „neinvitaţi” la Guvern, primiţi de premierul Dăncilă/ Firea: S-a propus tăierea din bugetul PMB a 80 milioane de euro

Primarii de municipii sunt la Guvern să discute cu premierul Viorica Dăncilă pe buget

UPDATE 13.10 Primarii au ajuns la Palatul Victoria.Firea:S-a propus tăierea din bugetul PMB a 80 milioane de euro

Primarii municipiilor din ţară au ajuns, miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre bugetul pe 2019 cu premierul Viorica Dăncilă. Gabriela Firea, prezentă şi ea la întâlnire, a declarat că s-a propus ca 80 de milioane de euro să fie tăiate din bugetul PMB.

„În ceea ce priveşte Bucureştiul, a existat azi dimineaţă o întâlnire informală şi s-a propus tăierea din bugetul Primăriei Capitalei a 70-80 de milioane de ruo, ceea ce ar însemna să nu mai putem cumpăra 300-400 de autobuze noi, sau să construim 2-3 pasaje care ar debloca foarte mult traficul din Capitală sau să realizăm o maternitate nouă, aşa cum ne-am dorit. Aceste tăieri se vor reflecta direct în viaţa cetăţenilor. Sunt convinsă că la fel, în celelalte municipii, se va ajunge să se renunţe ori la investiţii în şcoli, spitale, infrastructură, ceea ce nu este de dorit”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, înainte de discuţia de la Palatul Victoria.

 


"Angajamentul a fost ca până la ora 12.00 să ne răspundă. Solicitarea noastră este un minim care funcţionează în toată lumea civilizată. Noi cerem o treime (din bugetul naţional -n.r.), suntem atat de decenţi, este foarte puţin. 70% din serviciile publice sunt asigurate de administraţia locală şi noi la ora actuală primim sub 20%", a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Edilii nu au primit, până miercuri la ora 12.00, niciun răspuns din partea Ministerului de Finanţe sau Guvernului pe solicitarea de alocare a 30% din buget către administraţia locală.

"În continuare, aşteptăm, dar în aşteptare, mergem până la Guvern pentru că suntem foarte dornici să ştim punctul de vedere al doamnei prim-ministru", a completat Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţia Municipiilor din România.

Fifor îl atacă de Falcă: Campionul incompetenţei administrative face pe purtătorul de cuvânt al primarilor

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a lansat, pe Facebook, acuzaţii dure la adresa primarului Gheorghe Falcă, pe care l-a etichetat drept "campionul incompetenţei administrative", după ce acesta a negociat cu ministrul Finanţelor, în numele Asociaţiei Municipiilor din România.

"Noaptea mintii, oameni buni...Gheorghe Falcă, campionul incompetenţei administrative, face pe purtătorul de cuvânt al primarilor din România. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, s-a erijat în purtătorul de cuvânt al nemulţumirii primarilor din România, în condiţiile în care, Aradul, pe care îl conduce de prea multi ani, este un oraş lăsat de izbeliste. Primarul Falcă cere bani de la Guvern si ameninta cu proteste in Piata Victoria, uitand ca a dovedit, în mod repetat, nu doar că nu este capabil să cheltuiască banii din bugetul primăriei, ci chiar ca îşi permite cu nonşalanţă să piardă milioane de euro finanţări externe", a scris Mihai Fifor, pe Facebook.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD susţine că prezenţa primarului Gheorghe Falcă pe post de "portavoce otravită a primarilor nemulţumiţi de alocările guvernamentale" reprezintă o culme a tupeului şi a ipocriziei.

"Nu contestăm faptul că există în România comunităţi care au nevoie de sprijin de la Guvern, asa cum nu contestam obligativitatea dialogului cu structurile asociative din administratie. Nu cred ca cineva poate sustine faptul ca Guvernul nu acordă o atenţie specială relaţiilor cu edilii din România. Tocmai de aceea, consider că este total deplasat ca despre aceste dificultăţi administrative să vorbească, şi asta în numele tuturor primarilor, tocmai PDL-istul Gheorghe Falcă, artizan, alaturi de Boc si de Basescu al celor mai odioase masuri impotriva romanilor. Este dificil să enumerăm toate dovezile care atestă incompetenţa edilitară a lui Gheorghe Falcă, dar voi încerca să amintesc câteva de mare anvergură... negativă. Marele vizionar Gheorghe Falcă şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de "Falca-demolatorul". Dacă tot a demolat arene sportive, el dovedeşte că nu e în stare să finalizeze, de ani de zile, lucrările la noul stadion al echipei fanion a Aradului, UTA. Promitea ca Aradul va fi Capitala verde, dar o tara intreaga a vazut Aradul scufundat zile in sir in gunoiul neridicat datorita managementului lui Falca", a mai scris Fifor.

Fostul ministru susţine că Falcă vrea bani de la Guvern, dar administraţia pe care o conduce nu e în stare, an de an, să cheltuiască banii pe care şi i-a propus, acumulând excedent bugetar de zeci de milioane de euro, în condiţiile în care arădenii sunt obligaţi să plătească cele mai mari taxe şi impozite locale din ţară pentru un oraş de mărimea Aradului.

"Nu numai că nu a cheltuit, dar chiar a pierdut peste 9 milioane franci elveţieni pentru finanţarea sistemului de termoficare. Sistem care, cu tot cu CET Arad, e în pragul falimentului, tot în urma incompetenţei administraţiei Falcă. Dacă adăugăm sumele imense aruncate pe lucrări de mântuială în cadrul aşa-zisei regenerări urbane, pistele de biciclete, canalizarea din Bujac, banii publici cu care îşi finanţează campanii de imagine pentru a ajunge la leafa de 30.000 euro pe lună ca europarlamentar şi asta deşi este abia pe la 3 la sută în sondaje, celebrul aeroport Arad care înghite bani pentru salarii, dar nu are nicio activitate, şi acestea sunt doar câteva dintre elementele care conturează imaginea adevărată de administrator a primarului Falcă, atunci, cu toată tăria, le putem spune primarilor: cel care se erijează în purtătorul vostru de cuvânt este doar un impostor, care nu vă face cinste. La Arad, oraşul unde cetăţenii sunt puşi să numere gropile din carosabil pentru că aparatul administrativ păstorit de Falcă nu este capabil nici macar sa se deplaseze sa constate dezastrul, se ştie clar cine a pus mana pe banii arădenilor: Gheorghe Falcă şi trupa lui de aplaudaci de partid", a conchis Mihai Fifor.

Primarul Aradului Gheorghe Falcă a participat marţi seară la întâlnirea primarilor de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), cu ministrul de Finanţelor, el declarând după întrevedere că dacă solicitarea de alocare a 30% din bugetul naţional către administraţia locală nu este soluţională, edilii vor protesta în faţa Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici