USR, despre OUG care modifică Legile Justiţiei: Se urmăreşte blocarea accesului magistraţilor tineri în DNA, la ordinul lui Dragnea

USR a acuzat că, prin adoptarea, în şedinţa de luni a Guvernului, a Ordonanţei de urgenţă care modifică Legile Justiţiei, ministrul Tudorel Toader a executat "noul ordin a lui Dragnea" care a fost blocarea accesului magistraţilor tineri în DNA şi în special în funcţiile de conducere.

685 afișări
Imaginea articolului USR, despre OUG care modifică Legile Justiţiei: Se urmăreşte blocarea accesului magistraţilor tineri în DNA, la ordinul lui Dragnea

USR, despre OUG care modifică Legile Justiţiei: Se urmăreşte blocarea accesului magistraţilor tineri în DNA, la ordinul lui Dragnea

"După ce ieri seară a fost la sediul PSD, Tudorel Toader a anunţat în această dimineaţă că OUG-ul pe legile justiţiei prevede şi creşterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul şef al direcţiei trebuie să aibă minim 15 ani experienţă. Dragnea are nevoie de procurori cuminţi în DNA. Până acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror să fie şef al DNA, iar în prezent este nevoie de 10 ani doar ca să intre în direcţie", transmite USR, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

De asemenea, reprezentanţii USR susţin că nu este o surpriză această prevedere introdusă în Ordonanţat de urgenţă, în condiţiile în care atunci când a avut de ales pentru conducerea DNA între doi procurori din Constanţa, Tudorel Toader a selectat-o pe Adina Florea, în detrimentul unui procuror tânăr care a avut rezultate şi s-a remarcat prin dosarele împotriva lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

"Prin acest OUG, Tudorel Toader se foloseşte de articolul modificat din lege cu privire la activitatea procurorilor care se desfăşoară sub autoritatea ministrului justiţiei, pentru a-şi aroga dreptul de a începe anchete disciplinare împotriva procurorilor. Iniţial, în proiectul de ordonanţă, ministrul putea sesiza Inspecţia Judiciară şi împotriva judecătorilor, dar s-a răzgândit între timp. Din nou, Tudorel Toader pune presiune pe procurori!", a declarat deputatul USR Stelian Ion, potrivit sursei citate.

USR critică şi faptul că Tudorel Toader a anunţat o "radiografie" a procurorilor detaşati în Ministerul Public. Toţi procurorii care nu îndeplinesc noile condiţii şi activează la DNA, DIICOT sau Parchetul General, vor fi trimişi înapoi la parchetele locale, deşi atunci când au fost detaşaţi la parchetele superioare îndeplineau toate cerinţele legii, mai susţine partidul de Opoziţie.

"Metoda de lucru a puterii actuale privind modificarea legilor justiţiei se înscrie în acelaşi spirit de <noaptea, ca hoţii> – duminică seara la ora 23.00 încă erau discuţii, se stabilea modul de funcţionare a justiţiei în această ţară, ceea ce este nu doar revoltător, pentru că asta deja trăieşte România de un an şi jumătate, dar este împotriva tuturor tratatelor la care România este parte", a afirmat preşedintele USR, Dan Barna.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiţiei care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privinţa detaşărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-şefi vor fi transmise în direct, arhivate şi văzute de oricine şi că ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc şi paşii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detaşările de la parchete, ci Secţia pentru Procurori a CSM. La DIICOT şi DNA, creşte vârsta la 10 ani de experienţă în profesie, pentru a accede în funcţia de procuror la aceste structuri.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi o serie de modificări în ceea ce pruveşte amânarea pensionării anticipate a magistraţilor. Dacă varianta iniţială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici