Vâlcea: O a opta casă ar putea fi evacuată la Mateeşti

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, a înaintat cu peste şapte metri, în ultimele zece ore, în zona caselor şi pune în pericol şi o a opta locuinţă, urmând ca autorităţile vâlcene să stabilească, miercuri, dacă şi aceasta va fi evacuată.

3 afișări
Imaginea articolului Vâlcea: O a opta casă ar putea fi evacuată la Mateeşti

Vâlcea: O a opta casă ar putea fi evacuată la Mateeşti

Primarul comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor, a declarat, miercuri dimineaţă, că alunecarea de teren nu este uniformă şi înaintează puternic în unele puncte.

"Am pus semne pe tot parcursul nopţii de marţi spre miercuri şi în ultimele zece ore falia a avansat cu mai bine de şapte metri în zona caselor, cu douăzeci de metri către răsărit şi într-un alt punct cu zece metri, spre albia pârâului Tărâia. În cursul acestei zile vom face o altă şedinţă de comitet local pentru situaţii de urgenţă, în care vom stabili dacă vom evacua şi cea de a opta casă, cea a familiei Marian Golescu, către care terenul înaintează. Dacă alunecarea va avansa în acelaşi ritm mă văd nevoit să mut şi această familie care este compusă din patru persoane, soţ, soţie şi doi copii. Probabil că îi vom muta la rude din oraşul Berbeşti”, a declarat primarul comunei Mateeşti.

Miercuri dimineaţa, peste 40 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Magheru" (ISU) Vâlcea împreună cu localnici ai satului Turceşti recuperau încă materialele de construcţie din casele familiilor Ioana Gârlă şi Constantin Manole, care au fost demolate cu o zi în urmă.

Potrivit autorităţilor locale, lucrările de deviere a cursului pârâului Tărâia nu au început, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie stabilite, în şedinţă de Guvern, despăgubirile care vor fi acordate celor zece proprietari pe terenul cărora urmează să fie făcute lucrările.

Începând de sâmbătă, şapte case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost distruse de o haldă de steril, 12 persoane fiind evacuate din locuinţe. O familie s-a mutat într-o altă casă deţinută tot în zonă, o altă familie a fost mutată în şcoala din Turceşti, două familii au fost mutate la rude, iar cele două familii evacuate marţi vor merge tot la rude.

Datele preliminare furnizate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative în cazul sinistraţilor din localitatea Mateeşti (judeţul Vâlcea) relevă că locuitorii au mai primit despăgubiri pentru construcţia de case, astfel că Guvernul nu a acordat încă ajutoare, a declarat premierul Tăriceanu.

Întrebat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, dacă au fost acordate ajutoare pentru familiile sinistrate din Mateeşti, premierul a răspuns negativ.

"Nu, pentru că informaţiile preliminare indică faptul că locuitorii din acea zonă au mai fost o dată despăgubiţi pentru a-şi construi case. Nu e prima dată când acea haldă de steril este în pericol să se prăbuşească peste casele lor. Trebuie să vedem o situaţie exactă, la zi, şi în funcţie de această situaţie, sigur că vom putea să acordăm despăgubiri. De două ori nu putem să acordăm despăgubiri pentru aceeaşi casă pe care nu au demolat-o, ci au rămas să locuiască în ea", a spus Tăriceanu.

Sterilul a ajuns în albia pârâului Tărâia care trece prin localitate, existând riscul blocării cursului apei, astfel că echipe de la "Apele Române" au stabilit traseul pentru o nouă albie a apei ce va fi săpată după ce localnicii prin curţile cărora va trece vor fi de acord.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a aflat, luni după-amiază, în localitatea vâlceană Mateeşti, declarând că Guvernul va găsi soluţii, în şedinţa de miercuri, pentru ajutorarea sinistraţilor.

Reprezentanţii SNLO susţin că halda de steril Panga Nord din localitatea vâlceană Mateeşti are toate avizele necesare, fiind realizată în perioada 1985-2002, în baza unui proiect executat de un institut de proiectare din Craiova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici