Vâlcov: Trebuie să existe legi mult mai dure pentru cei care fură din banii pentru sănătate

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, luni, că trebuie să existe legi mult mai dure pentru cei care fură din banii pentru sănătate, în condiţiile în care vedem că se întâmplă acest lucru, dar nu întotdeauna se acţionează cum ar trebui.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Vâlcov: Trebuie să existe legi mult mai dure pentru cei care fură din banii pentru sănătate

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Nu banii sunt problema în sănătate. Cred că bugetul trebuie făcut pe proiecte, pe strategii şi mai cred că trebuie să existe legi mult mai dure pentru cei care fură din banii pentru sănătate. Acest lucru îl vedem că se întâmplă şi nu totdeauna acţionăm aşa cum ar trebui. Vreau să vă garantez un singur lucru: nu va exista niciun moment în care să spun nu unei solicitări reale din partea Ministerul Sănătăţii", a spus Darius Vâlcov, la o dezbatere privind finanţarea sistemului de sănătate în acest an.

Ministrul Finanţelor a mai spus că în curând va apărea o propunere a ministrului Sănătăţii, prin care toate companiile de stat şi cele în care statul este acţionar să dirijeze minimum 40 la sută din donaţii şi sponsorizări către domeniul sănătăţii.

"Chiar poimâine, în ordonanţa de urgenţă, la propunerea domnului ministru, pe care şi eu o susţin, va apărea o obligaţie ca toate companiile de stat sau unde statul este acţionar să dirijeze minim 40 la sută din donaţii şi sponsorizări către domeniul sănătăţii", a precizat Vâlcov.

Ministru a adăugat că în noul Codul fiscal, care peste două săptămâni va intra în dezbatere în Parlament, s-a introdus obligaţia plăţii contribuţiei la asigurările sociale de sănătate pentru toţi cei care obţin venituri, indiferent sub orice formă, la nivelul a cinci salarii medii pe economie.

"În plus, s-a scos obligaţia de a plăti această contribuţie la sănătate pentru un venit minim garantat de 700 de lei", a mai spus Darius Vâlcov.

Ministrul Finanţelor a reafirmat că în sănătate sunt bani şi a arătat că, în 2014, bugetul alocat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a crescut cu 43,5 la sută faţă de 2010.

"Nu banii sunt problema. Spre exemplu, în 2010 au fost alocate 19,4 miliarde de lei, în 2014 - 27,88 miliarde de lei, în creştere de 43,5 la sută faţă de 2010. Vorbesc de 4,2 la sută din PIB, doar din bugetul de stat, bugetul FNUASS, fără proiecte, 4,5 şi 5 la sută. Dar în aceşti ani a crescut calitatea serviciilor din sănătate cu 43,5 la sută? Alocarea pentru reabilitarea spitalelor a crescut cu 259 de milioane de lei faţă de anul trecut. Anul trecut au fost în sănătate cu 43,5 la sută mai mulţi bani decât în 2010. A existat şi creşterea veniturilor, pentru cei care lucrează în sănătate, mică, este adevărat. Dar acum lucrăm pentru refoma în domeniul bugetar", a mai spus Vâlcov, care l-a felicitat pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru "stoparea risipei", odată cu introducerea cardului naţional de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici