PNL îl invită pe Vâlcov în Parlament pentru a explica cum acoperă deficitul dat de Codul Fiscal

Liberalii îl invită pe ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, la discuţii cu grupurile parlamentare referitoare la Codul Fiscal, pentru a explica cum poate acoperi deficitul general de o eventuală aplicare a măsurilor propuse, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

417 afișări
Imaginea articolului PNL îl invită pe Vâlcov în Parlament pentru a explica cum acoperă deficitul dat de Codul Fiscal

Darius Valcov (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"PNL îl invită pe ministrul de Finanţe Vâlcov să vină în faţa grupurilor parlamentare şi să-şi prezinte soluţiile pentru acoperirea deficitului bugetar, care ar fi creat prin aplicarea soluţiilor din Codul Fscal. De asemenea, o să-l invităm să explice în ce stadiu se află discuţiile cu mediul de afaceri, cu partenerii strategici ai României, faţă de soluţiile pe care le-a preconizat în Codul Fiscal. Ne exprimăm în continuare îngrijorarea faţă de comunicarea făcută de Comisia Europeană privind deschiderea unei proceduri de monitorizare a României pentru risc de deficit excesiv în cazul în care reformele stagnează şi măsurile preconizate prin Codul Fiscal ar fi introduse, fără o pregătire prealabilă a economiei”, a declarat Predoiu, care este şi premier al guvernului-alternativă al PNL

Liderul PNL a solicitat premierului Victor Ponta să renunţe la ideea de a-şi asuma răspunderea pe Codul Fiscal.

"Cele 1000 de amendamente care deja au ajuns la Ministerul Finanţelor reprezintă în sine o probă că acest Cod Fiscal trebuie discutat îndelung în societate, iar soluţia adoptării lui prin asumarea răspunderii, fără o discuţie în prealabil în Parlament este o dovadă că nu este sincer Guvernul atunci când cere opoziţiei să dialogheze. Iată, noi suntem deschişi la acest dialog", a mai spus Predoiu.

El a amintit că angajarea răspunderii pe Codurile juridice, din perioada în care deţinea calitatea de ministru al Justiţiei, s-a petrecut după o amplă dezbatere în Parlament în cadrul unei comisii speciale care era condusă la acel moment de Victor Ponta.

De asemenea, Predoiu a menţionat că relaxarea fiscală poate fi realizată doar după finalizarea reformelor în privinţa colectării de taxe şi impozite.

"Până nu reuşim informatizarea ANAF, până nu reuşim să facem plata impozitelor şi taxelor mai uşoară, până nu reuşim să îmbunătăţim colectarea, este periculos să treci la o relaxare fiscală care după toate calculele ar pune în pericol echilibrele macro-economice", a susţinut liderul PNL.

Totodată, Predoiu a afirmat că propunerea de Cod fiscal a Guvernului afectează echilibre economice, fapt semnalat de instituţiile internaţionale.

"Este extrem de important ca acest Cod să păstreze macroechilibrele bugetare şi în acest moment aşa cum este formulat le pune în pericol, dovadă reacţiile care au venit şi de la Comisia Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional, şi din mediul de afaceri şi din mediul academic cu privire la lipsa de sustenabilitate, de realism, a soluţiilor prevăzute în Codul Fiscal", a declarat Predoiu.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat, luni, după şedinţa BPN a PSD, că proiectul Codului fiscal va fi finalizat în cadrul Guvernului în jurul datei de 18-20 martie.

"Mi-am anunţat colegii parlamentari, voi anunţa şi la grupurile parlamentare, despre faptul că în jurul datei de 18-20 vom finaliza în cadrul Guvernului proiectul de Cod fiscal şi va pleca spre Parlament – primă Cameră sesizată, Senatul – în aşa fel încât cel mai important document de politică publică pentru România anului 2015 – Codul fiscal – să intre în dezbaterea Parlamentului şi să poată fi adoptat cu minim şase luni înainte de intrarea în vigoare la 1 ianurie 2016", a spus Ponta, după şedinţa BPN a PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici