Vârful de viitură, aşteptat pe Siret duminică seară, în jurul orei 20.00

Vârful de viitură pe Siret este aşteptat să ajungă în zona Paşcani duminică seară, în jurul orei 20.00, iar la Răchiteni, la confluenţa cu râul Moldova, după alte 16 ore, a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Mediului Attila Korodi.

140 afișări
Imaginea articolului Vârful de viitură, aşteptat pe Siret duminică seară, în jurul orei 20.00

Vârful de viitură, aşteptat pe Siret duminică seară, în jurul orei 20.00 (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Korodi a participat, duminică, la Primăria Paşcani, la o şedinţă cu autorităţile judeţene pe tema gestionării crizei produse de inundaţii.

"Din datele pe care le avem, este de aşteptat ca valul de viitură pe Siret să ajungă la Paşcani în această seară, în jurul orei 20.00. După calculele noastre, 16 ore mai târziu viitura va fi la Răchiteni, de unde trece în judeţul Bacău. Încercăm să ţinem vârful de viitură prin barajele pe care le avem pe traseu", a declarat ministrul Korodi.

Mai multe cartiere din Paşcani şi Roman şi câteva localităţi de pe malul Siretului vor fi evacuate, duminică, au decis reprezentanţii autorităţilor locale în şedinţa desfăşurată la Primăria Paşcani, la care a participat şi ministrul Mediului.

"Am decis ca mai multe localităţi din apropierea Siretului, între Paşcani şi Roman, să fie evacuate, pentru că nu ştim cât vor ţine digurile. Este vorba de vreo cinci-şase localităţi, dar şi de cartiere din Paşcani şi Roman", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Attila Korodi.

El a mai precizat că, în aceeaşi şedinţă, s-a decis supraînălţarea unor diguri, cele mai importante fiind unul care apără un cartier din Paşcani şi unul din zona Răchiteni.

Forţele de ordine din judeţul Iaşi au început, duminică, evacuarea a mii de persoane din zona Lunca Paşcani - un cartier mărginaş al municipiului Paşcani - unde, în cursul după-amiezii, pe râul Siret, este aşteptată o puternică viitură. La dispoziţia oamenilor, au fost puse autobuze care îi transportă în zone sigure.

Hidrologii au anunţat că debitul Siretului ar putea depăşi, după ora 16.00, 2.000 de metri cubi pe secundă, în dreptul municipiului Paşcani (suburbia Lunca).

Codul roşu de inundaţii emis de hidrologi pentru râurile din nordul ţării rămâne valabil până luni la prânz, singura modificare faţă de ceea ce există în prezent find aceea că râul Vişeu, care avusese şi el cod roşu, va trece la codul portocaliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici