Vasile Popovici, audiat în dosarul lui Meleşcanu: E caz exemplar în care un ministru îşi face de cap

Fostul ambasador Vasile Popovici, cel care a depus plângere privind modul în care a fost numit consul la Strasbourg fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, a fost audiat la Parchetul General, declarând jurnaliştilor că situaţia este un exemplu de „ministru care îşi face de cap cum vrea”.

323 afișări
Imaginea articolului Vasile Popovici, audiat în dosarul lui Meleşcanu: E caz exemplar în care un ministru îşi face de cap

Vasile Popovici, audiat în dosarul lui Meleşcanu: E caz exemplar în care un ministru îşi face de cap

„Este un caz foarte simplu. MAE a ogranizat un concurs despre care domnul ministru Meleşcanu avea cunoştinţă, pentru că l-am informat chiar eu, dacă nu l-au informat departamentele din MAE. Domnul Meleşcanu, ignorând concursul - ar fi putut, în definitiv, să-l anuleze administrativ sub un pretext. Nu a făcut nici măcar asta şi l-a numit propriul fiu pe acel post, ca într-o ţară bananieră. Acest lucru nu se poate în România. Cazul este simplu. Eu am lucrat aproape 17 ani în MAE şi n-am văzut ceva similar. Ministru să-şi numească propriul lui fiu, iar domnul Meleşcanu, ca şi domnul Tăriceanu, vin cu această prostie sau prosteală în ochii lumii să spună că un fiu vitreg nu este un fiu şi dacă ar vrea să fie fiu, ar trebui să fie înfiat după ce un individ X s-ar căsători cu soţia lui. Nu pot să îmi explic”, a declarat Vasile Popovici, la intrare din sediul Parchetului General.

Fostul ambasador a subliniat că astfel de situaţii sunt prevăzute drept infracţiuni în Codul Penal, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, săvârşind, spune Popovici, fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese.

„Pentru asta se pedepseşte cu închisoare. Îmi pare rău pentru domnul Meleşcanu că a cedat cântecului de sirenă al soţiei. (...) Acesta e un caz exemplar în care un ministru îşi face cap cum vrea el. (...) Au înţeles că au făcut-o groasă, au mimat că din motive personale fiul nu mai merge la post. De fapt, fiul a fost întors din Ungaria de pe autostradă, acum o săptămână. (...) Probabil că a înţeles şi doamna ministru Dăncilă că acest dosar se poate extinde şi la dumneaei. Se poate extinde în faptul că a semnat decizia, hotărârea de Guvern”, a mai spus fostul ambasador.

Sursa citată spune că fiul lui Teodor Meleşcanu nu ar fi întrunit criteriile pe care le necesită postul de consul la Strasbourg.

„Concursul respectiv a fost unul cu criterii foarte exigente, pe care nu le putea îndeplini oricine. (...) Nu s-ar fi calificat pentru acel concurs, pentru că nu a condus misiune diplomatică, pentru că nu a fost ordonator de credite, pentru cu a lucrat cu comunităţile de româbni. Sunt o mulţime de criterii. (...) Domnul Meleşcanu probabil că este obişnuit cu metode din alte vremuri. (...) Ce pot să constat e că de la instalarea actualei coaliţii la Guvern, se umplu toate instituţiile de piloşi. Asta pot să constat”, a mai spus Vasile Popovici.

Procurorii Parchetului General au deschis, la jumătatea lunii septembrie, un dosar penal in rem în care este vizat actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, pe numele căruia a fost depusă o plângere referitoare la modul în care fiul ministrului a fost numit consul la Strasbourg, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Plângerea a fost depusă de Vasile Popovici.

Vasile Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză şi a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici