Vaslui: Directorii şcolilor, ameninţaţi de primar cu destituirea dacă vor mai cere bani părinţilor

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, i-a avertizat pe directorii unităţilor de învăţământ din oraş că îşi vor pierde funcţiile dacă vor mai fi solicitaţi bani sau bunuri părinţilor, el spunând că le-a atras atenţia în mai multe rânduri cu privire la încetarea unor astfel de practici.

167 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Directorii şcolilor, ameninţaţi de primar cu destituirea dacă vor mai cere bani părinţilor

Vaslui: Directorii şcolilor, ameninţaţi de primar cu destituirea dacă vor mai cere bani părinţilor (Imagine: Shutterstock)

Avertismentul a fost lansat de primarul din Vaslui după ce în ultima perioadă a crescut numărul sesizărilor din partea părinţilor care susţin că sunt obligaţi să cumpere diverse materiale pentru unităţile de învăţământ, cum ar fi bănci, videoproiectoare, perdele, hârtie igienică, săpun sau şerveţele.

Primarul Vasile Pavăl susţine că le-a atras atenţia în mai multe rânduri directorilor unităţilor de învăţământ să solicite, prin referate, orice bun necesar pentru funcţionarea corespunzătoare a grădiniţelor sau şcolilor din municipiu.

"Sincer, nu pot să-i înţeleg de ce tot apelează la astfel de practici. Le-am tot scris directorilor, le-am spus şi în şedinţe, ultima chiar la sfârşitul anului trecut, să facă referate dacă au nevoie de ceva pentru unităţile de învăţământ, pentru că li se asigură finanţarea pentru orice cheltuială materială. Copiii trebuie să meargă la grădiniţă sau şcoală să înveţe carte, nu să le tot ceară bani părinţilor pentru tot felul de lucruri", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

El a avertizat că se va ajunge la destituirea directorilor unităţilor de învăţământ unde cadrele didactice vor mai solicita diverse bunuri sau bani de la părinţi.

"Am tot mers cu recomandări şi atenţionări, inclusiv prin reprezentantul primarului în Consiliul de Administraţie, însă cred că ajunge. Nu i-am lăsat niciodată fără bani, aşa că, dacă ne mai sunt semnalate astfel de cazuri, vom merge până la înlocuirea directorului", a adăugat primarul Vasile Pavăl.

Conform reprezentanţilor Primăriei Vaslui, chletuielile municipalităţii pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ din municipiu se ridică la aproximativ cinci milioane de lei anual.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a anunţat, joi, că declanşat o anchetă în toate cele 160 de şcoli cu personalitate juridică din judeţul Vaslui privind colectarea de bani de la elevi pentru diverse achiziţii, controalele fiind făcute în urma unor reclamaţii ale părinţilor privind fondul clasei.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.

Codul de etică va fi redactat după ce Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu".

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici