Veniturile bugetarilor ar putea reveni la nivelul din 2009

Guvernul ar putea adopta un act normativ care să modifice Ordonanţa 1/2010, care nu mai permite reînoirea contractelor colective de muncă, eliminând astfel acordarea sporurilor negociate şi prevăzute prin acestea, ceea ce a condus la diminuarea veniturilor bugetarilor.

80 afișări
Imaginea articolului Veniturile bugetarilor ar putea reveni la nivelul din 2009

Veniturile bugetarilor ar putea reveni la nivelul din 2009 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Reprezentantul Blocului Naţional Sindical (BNS), Mihaela Neacşu, a declarat miercuri, la finalul discuţiilor de la Ministerul de Finanţe, că reprezentanţii Guvernului au recunoscut că sunt necesare anumite măsuri pentru reglementarea veniturilor diminuate în urma aplicării Legii 330/2009 privind sistemul unitar de salarizare.

Neacşu a explicat că specialiştii au identificat formula tehnică prin care veniturile bugetarilor pot rămâne la nivelul lunii decembrie 2009, respectiv elaborarea şi adoptarea de către Guvern a unui act normativ prin care să fie modificată Ordonanţa 1/2010.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a afirmat însă că şi principiile pe care a fost elaborată Legea 330 sunt greşite şi acesta este motivul pentru care s-a ajuns la diminuarea veniturilor.

"Este nevoie de o regândire a Legii 330 şi de o reglementare unitară a salarizării. Legea nu poate fi aplicată. Tehnic s-au găsit soluţii, dar este necesară şi voinţă politică", a spus Oprescu.

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a afirmat că salariile bugetarilor au fost diminuate şi cu 30-40 la sută în anumite cazuri, iar cea mai simplă cale de a îndrepta acest lucru este modificarea Ordonanţei 1/2010 care, în opinia acestuia, "a bulversa Legea 330".

Scretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat că deşi soluţiile tehnice pentru eliminarea discrepanţelor apărute după reîncadrarea personalului bugetar au fost identificate, ele vor trebui negociate la Guvern.

Mocanu a precizat că va prezenta soluţiile găsite împreună sindicatele în întâlnirea de vineri cu premierul Emil Boc.

În februarie, Valentin Mocanu afirma că instituţia va interveni punctual în cazul celor cărora le-ar fi fost diminuate salariile, odată cu aplicarea legii unice, în aceste situaţii fiind răspunzători ordonatorii de credite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici