Vicepreşedinte PNL: Manualele şcolare sunt pline de greşeli. Propun revenirea la vechiul mecanism

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu i-a cerut duminică ministrului Valentin Popa să renunţe la aberaţia instituirii unui manual unic şi a unei edituri unice şi să revină la mecanismul prin care profesorii, părinţii şi elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri.

1103 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte PNL: Manualele şcolare sunt pline de greşeli. Propun revenirea la vechiul mecanism

Vicepreşedinte PNL: Manualele şcolare sunt pline de greşeli. Propun revenirea la vechiul mecanism

„Cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, greşelile flagrante din manualele de geografie şi istorie de clasa a VI-a, realizate de Editura Didactică şi Pedagogică, arată că instituirea unei edituri de stat care să gestioneze manualele şcolare, câte unul pentru fiecare materie de studiu, ca pe vremea lui Ceauşescu, a fost una dintre cele mai mari erori ale guvernării PSD. Nu este vorba doar despre risipa din fonduri publice, în condiţiile în care au fost tipărite deja circa 150.000 de exemplare care conţin erorile de geografie amplu mediatizate. Problema cea mai mare este aceea că elevii vor primi informaţii greşite, din moment ce manualele nu vor fi retipărite, urmând să fie remediată doar varianta electronică. Mai mult, nu există absolut nicio răspundere la nivelul ministerului Educaţiei pentru gravele greşeli, în condiţiile în care acesta a primit aviz ştiinţific favorabil!, a transmis vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta a susţinut că Ministerul Educaţiei este incapabil să gestioneze o editură unică, fiind necesară revenirea la mecanismul în care profesorii puteau alege din mai multe edituri.

„Prin acest eşec răsunător, ministerul Educaţiei a dovedit că este incapabil să gestioneze un asemenea efort, iar actul educaţional, elevii şi profesorii sunt cei care au de suferit de pe urma acestui demers. În plus, cu aceeaşi non-şalanţă iresponsabilă, Editura Didactică şi Pedagogică “îşi exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”. Cu alte cuvinte, editura de stat şi ministerul nu ştiu dacă şi alte manuale mai conţin greşeli. Soluţia pe care o propune PNL este aceea ca ministrul Valentin Popa să renunţe la aberaţia instituirii unui manual unic şi a unei edituri unice şi să revină la mecanismul prin care profesorii, părinţii şi elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri. E un principiu de bază al economiei de piaţă acela că prin competiţie se asigură calitate, iar educaţia nu este o excepţie de la această regulă”, a adăugat Leoreanu.

Mai multe greşeli au fost depistate în noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-, iar Editura Didactică spune că le va corecta, însă doar în manualele digitale, exprimându-şi încrederea că acestea “nu sunt recurente”. Asociaţia Părinţilor condamnă erorile şi le consideră “inadmisible".

Plenul Senatului a adoptat pe 22 mai, în calitate de for decizional, Legea manualelor şcolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici