Victor Ponta: Voi depune un amendament de interzicere la proteste a huliganilor din evidenţa Jandarmeriei

Deputatul independent Victor Ponta a declarat, duminică, că va propune în Parlament modificarea legii Jandarmeriei astfel încât "huliganii" aflaţi în evidenţa forţelor de ordine să nu aibă dreptul să participe la mitinguri.

1912 afișări
Imaginea articolului Victor Ponta: Voi depune un amendament de interzicere la proteste a huliganilor din evidenţa Jandarmeriei

Victor Ponta: Voi depune un amendament de interzicere la proteste a huliganilor din evidenţa Jandarmeriei

"Jandarmeria din Bucureşti este o instituţie care are informaţiile necesare legate de acele persoane care în mod frecvent participă la evenimente, de la meciurile de fotbal începând, cu această dorinţă de a crea tulburenţe. Ei (Jandarmeria - n.r.) îi au fişaţi, îi au cu nume, de altfel există şi o lege impusă de Federaţia Internaţională de Fotbal şi poţi să dai anumite sancţiuni, în ziua meciului cei cunoscuţi ca huligani vin şi stau la secţia de poliţie. Mă şi gândeam, că am auzit că se va modifica Legea Jandarmeriei, şi o să fac un amendament, aceşti şefi de huligani să ştim când sunt manifestaţii publice, proteste, ce-or fi ele, democratice de altfel, aceşti oamnei să nu poată participa", a declarat fostul premier, Victor Ponta, duminică seară la România Tv.

Pe 13 august, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor iniţia proiecte, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, prin care să modifice Legea Jandarmeriei, astfel încât să fie pedepsite abuzurile forţelor de ordine la manifestaţii.

"Am format un grup de lucru care să analizeze legislaţia privitoare la activitatea forţelor de ordine, în special a Jandarmeriei pentru a pregăti până la începutul sesiunii parlamentare o modificare a legii care să permită cu adevărat sancţionarea celor vinovaţi de încălcarea legii, de comiterea de abuzuri şi de asemenea, să permită o posibilitate mai simplă pentru a-i putea trage la răspundere pe toţi cei care folosesc violenţa în mod nejustificat, chiar şi din componenţa trupelor de ordine a trupelor de intervenţii", a declarat liderul PNL Ludovic Orban, la Parlament.

În aceeaşi zi, USR a anunţat că va iniţia un proiect de lege pentru modificarea Legii Jandarmeriei 550/2004 prin care jandarmii să poată fi identificaţi în baza unui număr afişat în clar pe uniformă, în cazul în care au un comportament abuziv faţă de cetăţeni. Astfel, jandarmii în exercitarea atribuţiilor de serviciu vor putea fi identificaţi cu uşurinţă în cazul în care comit abuzuri asupra cetăţenilor şi vor putea să răspundă individual pentru acţiunile săvârşite, susţin reprezentanţii USR în comunicatul de presă. În acest mod, Jandarmeria Română ca instituţie va fi exonerată de o pedeapsă colectivă atât de ordin moral din partea societăţii, cât şi penal şi civil din partea autorităţilor competente, potrivit sursei citate.

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat, duminică, că, în urma violenţelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anunţat că sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fos arestate şi două sunt sub control judiciar.

"Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informaţii şi date obţinute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiţi de filmări", a spus Dan.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării. La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate până duminică 291 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Parchetului General. Procurorii militari au audiat, până acum, 127 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici