Video VIDEO | Aplicaţia care face mai simplă circulaţia la metrou pentru nevăzători, lansată. Bucureştiul, prima capitală europeană care deţine un astfel de sistem

Persoanele nevăzătoare se pot deplasa de acum mai uşor cu metroul bucureştean, datorită aplicaţiei pentru telefonul mobil Tandem Acces. Aplicaţia foloseşte dispozitivele Bluetooth instalate în staţii pentru a transmite semnale sonore, telefonul ghidând, apoi, prin semnale vocale.

443 afișări

Proiectul constă într-o aplicaţie de telefon mobil, disponibilă pentru platformele iOS şi Android, lansată joi.

Există o reţea de 1.000 de disponizitive Bluetooth, numite Beaconi, instalate în interiorul celor 53 de staţii de metrou, în punctele de interes precum scări, turnicheţi de acces sau intersecţii, a anunţat Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem.

Aplicaţia este concepută de Florin Georgescu, el însuşi nevăzător.

După descărcarea gratuită a aplicaţiei, trebuie activate Bluetooth-ul şi conexiunea la internet. Când se apropie de unul dintre Beaconi, acesta emite un semnal sonor, pentru a localiza persoana nevăzătoare. Pe telefonul mobil apare un mesaj care va transmite unde se află persoana nevăzătoare, în ce direcţie trebuie să se îndrepte pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieşi din staţie şi o avertizează cu privire la prezenţa scărilor şi numărul de trepte sau poziţionarea turnicheţilor.

Prin implentarea proiectului, Bucureştiul devine prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth, a precizat Georgescu.

Aplicaţia Tandem Acces este finanţată de Fundaţia Orange şi implementată de Asociaţia Tandem în parteneriat cu Metrorex. Valoarea proiectului este de 262.000 de lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 de lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, care oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz.

În Bucureşti, trăiesc şi muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficienţe de vedere.

Asociaţia Tandem este o organizaţie neguvernamentală a cărei activitate are ca scop principal incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe de vedere.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici