Vier Pfoten: Autorităţile au lăsat impresia că au avut doar un plan de ucidere a tigrului

Fundaţia Vier Pfoten România condamnă modul defectuos în care autorităţile din Sibiu au gestionat acţiunea de capturare a tigrului evadat marţi din Grădina Zoologică, soldată cu uciderea animalului, iar bâlbâiala din timpul operaţiunii a dovedit inexistenţa unui plan coerent de intervenţie.

420 afișări
Imaginea articolului Vier Pfoten: Autorităţile au lăsat impresia că au avut doar un plan de ucidere a tigrului

Vier Pfoten: Autorităţile au lăsat impresia că au avut doar un plan de ucidere a tigrului (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

Totodată, Vier Pfoten solicită sancţionarea vinovaţilor şi aplicarea unor măsuri de prevenţie pentru ca aceste situaţii să nu se mai repete.

"Uciderea unui animal dintr-o specie pe cale de dispariţie a avut ca premise o serie întreagă de disfuncţionalităţi, pornind de la neglijenţa îngrijitorului care a lăsat cuşca deschisă şi lipsa unui gard suficient de înalt în jurul grădinii zoo şi până la lipsa unei coordonari eficiente a forţelor de intervenţie trimise pe teren. Bâlbâiala din timpul operaţiunii dovedeşte inexistenţa vreunui plan coerent de intervenţie în astfel de cazuri. «Scăparea» este de neînţeles atât în cazul conducerii grădinii zoologice, cât şi al Poliţiei sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu", susţine fundaţia de protecţie a animalelor, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, în intervenţia de la Sibiu, autorităţile au lăsat impresia că au avut doar un plan de ucidere a animalului.

"Lucrurile nu au mers spre o soluţie pozitiva, nu s-a încercat salvarea lui", afirmă Veronica Tulpan, coordonator de programe naţionale Vier Pfoten România.

Fundaţia Vier Pfoten consideră că o astfel de intervenţie cu pericol potenţial nu poate să aibă ca suport o singură armă cu tranchilizante.

"Orice gradină zoologică ar trebui să aibă pregatite cel puţin 2-3 astfel de arme, precum şi oameni instruiţi să le folosească. Fără un sprijin logistic real, medicul veterinar al grădinii zoologice din Sibiu a fost depăşit de situaţie, iar acţiunea de capturare s-a transformat într-o adevărată vânătoare, dusă «la bun sfârşit» de un membru al Asociaţiei Vânătorilor (AJVPS) Sibiu", arată sursa citată.

La Sibiu, în opinia Vier Pfoten, nu au fost respectate normele privind securitatea animalelor, iar vânătorii şi medicul veterinar au acţionat neprofesionist şi panicard.

"Cu animalele sălbatice nu se acţioneaza în acest stil heirupist. Regretăm faptul că Vier Pfoten nu a fost consultată în legătură cu această situaţie, pentru că fundaţia noastră are o experienţă îndelungată în acţiunile care implică felinele mari", a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de programe al organizaţiei.

Vier Pfoten susţine că tigrul împuşcat la Sibiu a avut parte nu numai de un final nefericit, ci şi de un tratament umilitor după moarte.

"Imaginile foto şi video transmise de mass-media imediat după împuşcarea animalului arată oficiali, vânători, dar şi părinţi cu copii înghesuindu-se să se fotografieze artistic cu «trofeul de vânătoare», creând imaginea unui adevărat safari. Precizam că, potrivit legii pentru protecţia animalelor, necuvântătoarele au dreptul la respect, aceasta incluzând şi tratamentul decent al rămăşiţelor unui animal ucis exclusiv din neglijenţa oamenilor. Acesta este, din nefericire, doar ultimul dintre numeroasele cazuri de evadare a animalelor sălbatice din grădinile zoo din România, finalizate de multe ori prin uciderea animalului.

Cauzele principale ale unor astfel de incidente regretabile sunt: lipsa de pregătire a îngrijitorilor din grădinile zoologice, care sunt recrutaţi ca personal necalificat; fonduri insuficiente pentru amenajarea unor spaţii corespunzatoare pentru animale, lipsa împrejmuirilor securizate electric şi cu înălţime de cel putin 4,20 m, conform normelor internaţionale, lipsa unei instruiri obligatorii a personalului gradinii zoo, pentru a şti cum să reacţioneze în astfel de situaţii, reducerile constante de personal, în condiţiile în care numărul de animale din grădinile zoologice a rămas acelaşi, lipsa unei legislatii care sa reglementeze clar toate aceste lucruri de mai sus

Pentru îmbunătăţirea legislaţiei, Vier Pfoten va depune un memoriu la Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru amendarea Ordinului de ministru 1798/2007, care reglementează condiţiile de autorizare şi funcţionare a grădinilor zoologice.

Tigrii se află în topul listei animalelor sălbatice aflate pe cale de dispariţie, numărul lor reducându-se în prezent la doar 3.200 de exemplare la nivel mondial.

Vier Pfoten solicită conducerii grădinii zoologice Sibiu să dispună sancţionarea corespunzătoare a îngrijitorului care s-a făcut vinovat de neglijenţă în serviciu şi să rezolve în cât mai scurt timp deficienţele care au dus la evadarea animalului din perimetrul grădinii.

"Solicităm totodată Poliţiei să ancheteze cazul şi să identifice motivele care au dus la acest final dramatic pentru un animal salbatic a cărui singură vină a fost că a căutat libertatea", arată Vier Pfoten.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a înregistrat o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu în cursul zilei de marţi, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică din localitate, iar după câteva ore de căutări a fost găsit şi împuşcat, informează, miercuri, Ministerul Public.

"Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a fost înregistrată o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu în cursul zilei de 13 decembrie 2011, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică din localitate, iar după câteva ore de căutări a fost găsit şi împuşcat. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii judiciare", precizează sursa citată, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici