Viitorul Parc Natural Văcăreşti din Sectorul 4 va fi avizat administrativ de CGMB - proiect

Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcăreşti din Bucureşti, care are o suprafaţă de 183 de hectare şi care ar putea deveni viitorul Parc Natural Văcăreşti, va fi avizată administrativ de consilierii generali ai Capitalei, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de marţi.

736 afișări
Imaginea articolului Viitorul Parc Natural Văcăreşti din Sectorul 4 va fi avizat administrativ de CGMB - proiect

Viitorul Parc Natural Văcăreşti din Sectorul 4 va fi avizat administrativ de CGMB - proiect (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Parcul Natural Văcăreşti urmează să obţină statutul de arie naturală protejată de interes naţional. Pentru acest lucru este necesară o hotărâre de guvern care va cuprinde atât Studiul de Fundamentare Ştiinţifică şi avizul Academiei Române, cât şi hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de marţi se precizează că statutul de arie naturală protejată contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic şi faunistic şi la menţinerea caracterului perisagistic şi recreativ.

"Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcăreşti, cu o suprafaţă de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei, a favorizat apariţia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetaţie cuprinzând sute de specii de plante şi o bogată diversitate avifaunistică", se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

În Delta Văcăreşti, aşa cum a mai fost numită zona, se află sute de specii de plante, dar şi peste 90 de specii de păsări şi mamifere precum vidra sau vulpea.

Potrivit documentului, întrucât, în prezent, zona Lacului Văcăreşti, se confruntă cu intervenţii antropice ce pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată, care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

În 2012, de Ziua Internaţională a Mediului, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb, însoţită de Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei în România, a anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată, "botezul" fiind făcut în natură.

Cele aproximativ 180 de hectare din sectorul 4 ar putea astfel deveni Delta Capitalei, proiectul fiind similar cu cel al unei zone de acelaşi fel din Buenos Aires, numită Costanera Sur.

"Ministerul Mediului va întreprinde toate măsurile legale şi toate procedurile conform dispoziţiilor legale şi a normelor Uniunii Europene pentru instituirea ariei protejate naturale (...). Asta înseamnă că următorii paşi vor fi susţinuţi prin studiul ştiinţific din partea ONG-urilor, a mediului stiinţific şi academic, care să constituie baza pentru hotărârea de Guvern ce va fi adoptată în următoarele luni şi care, conform legii, va institui aria protejată", a spus atunci Rovana Plumb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici