Zeci de candidaţi respinşi la Medicină contestă subiectele. Costoiu: "Am înţeles că mai mulţi candidaţi respinşi încearcă să forţeze admiterea peste cifra de şcolarizare la taxă". Rectorul UMF "Carol Davila": Rezolvăm sesizările, nu putem suplimenta locurile peste capacitate

Zeci de candidaţi respinşi la admiterea la Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală au contestat subiectele de la examen motivând că unele dintre ele nu erau din programă, iar altele au fost formulate sau punctate greşit.

1421 afișări
Imaginea articolului Zeci de candidaţi respinşi la Medicină contestă subiectele. Costoiu: "Am înţeles că mai mulţi candidaţi respinşi încearcă să forţeze admiterea peste cifra de şcolarizare la taxă". Rectorul UMF "Carol Davila": Rezolvăm sesizările, nu putem suplimenta locurile peste capacitate

Zeci de candidaţi respinşi la Medicină contestă subiectele (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Sesizările candidaţilor respinşi la admitere vor fi rezolvare cu corectitudine, dar locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maximă de şcolarizare a instituţiei, a anunţat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", Ionel Sinescu.

Mai mulţi candidaţi respinşi la admitere au forţat, vineri, intrarea în sala în care comisia întocmea documentele referitoare la admitere, reclamând că mai multe grile au fost scanate greşit sau că au existat erori în conţinutul acestora.

Examenul de admitere la facultăţile UMF "Carol Davilla" a fost susţinut miercuri, iar candidaţii şi-au putut afla în aceeaşi zi rezultatele, întrucât grila a fost verificată în prezenţa acestora. Ulterior, fiecare candidat a putut contesta rezultatul obţinut la testul grilă. Vineri, au fost afişate rezultatele după soluţionarea contestaţiilor.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu a declarat, înainte de întâlnirea cu rectorul Ionel Sinescu, că legea trebuie respectată.

"Merg la UMF «Carol Davila» pentru a discuta cu domnul rector Ionel Sinescu. Ieri am fost la ASE. Am înţeles că mai mulţi candidaţi respinşi la admitere încearcă să forţeze admiterea peste cifra de şcolarizare la taxă. Trebuie să respectăm legea", a declarat Mihnea Costoiu.

Mihnea Costoiu: Nu există un număr nelimitat de locuri la admitere

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, după întâlnirea cu conducerea universităţii că instituţia a respectat procedurile anunţate în urmă cu şase luni.

"Am vrut să verific procedura, să verific că universitatea şi-a respectat procedurile din metodologia care a fost anunţată acum şase luni. Am constatat că aceastea au fost respectate. Cu toate acestea va fi analizat fiecare caz în parte", a spus Costoiu, precizând că singura greşeală descoperită constă în schimbarea a două litere într-o grilă, motiv pentru care toţi candidaţii au primit două puncte în contul acesteia.

Întrebat dacă ar putea fi suplimentat numărul de locuri la Facultatea de Medicină, ministrul Costoiu a spus că decizia de suplimentare ţine de capacitatea universităţii.

"Nu există un număr nelimitat de locuri la admitere. Deizia de suplimentare ţine de capacitatea universităţii. UMF «Carol Davila» are 432 de locuri la Medicină, oricum mai multe decât în anii trecuţi. Numărul candidaţilor a fost de 2.500, nu se pune problema să suplimentăm cu 2.000 de locuri. Părinţii trebuie să aibă răbdare să se facă verificările. Toate procedurile au fost anunţate din timp", a mai spus Costoiu.

Ionel Sinescu: Locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maximă a instituţiei

La rândul lui rectorul UMF Ionel Sinescu a spus că răspunsul la sesizări va fi cel corect. "Răspunsul va fi unul singur: cel corect. Totul se verifică din nou. Până acum nu au fost descoperite greşeli, decât aceea despre care se ştie deja: în locul literei 'u' a apărut litera 'i' dar candidaţii au primit punctajul la această cerinţă", a declarat Sinescu.

El a mai spus că înţelege nemulţumirile celor respinşi şi a precizat că punctajele sunt corecte.

Întrebat cum poate rezolva probleme sesizate de părinţi potrivit cărora unii profesori interpretează într-un anumit fel un răspuns, iar alţii în alt fel, Sinescu a spus că există o singură comisie de examen. "Există o singură comisie, alte păreri nu există, respectăm pracedura. Rezolvăm cu corectitudine toate contestaţiile", a mai spus Sinescu.

El a precizat totodată că numărul de locuri la admitere este limitat, iar acesta reflectă capacitatea instituţiei de învăţământ superior.

"Locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maximă a instituţiei, pentru că nu avem locuri în laboratoare şi nici norme didactice, în plus nu putem primi peste cifra de şcolarizare întrucât ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, n.r.) verifică respectarea prevederilor legale", a declarat Sinescu.

La cele patru facultăţi ale UMF "Carol Davila" s-au înscris anul acesta 4.541 de candidaţi, înregistrându-se cea mai mare concurenţă din 1990, potrivit universităţii. Au fost scoase la concurs în total 850 de locuri bugetate, 520 de locuri cu taxă, şase pentru romi şi două pentru etnicii români din Republica Moldova.

La Facultatea de Medicină unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finanţate de la buget, au fost înscrişi 2.262 de candidaţi, concurenţa fiind de 5,2 candidaţi pe un loc fără taxă, în timp ce la Facultatea de Medicină Dentara, pentru cele 131 de locuri fără taxă s-au înscris 1.280 de candidaţi, fiind 9,7 candidaţi pe loc.

La Facultatea de Farmacie s-au înscris 408 candidaţi pentru cele 131 de locuri fără taxă, iar Facultatea de Moaşe a scos la concurs 156 de locuri fără taxă, fiind înscrişi 591 de candidaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici