Zeci de instituţii publice din Galaţi cumpără centrale termice, după ce sistemul public de termoficare a fost închis

Zeci de instituţii publice din Galaţi cumpără boilere şi centrale de încălzire, după ce sistemul centralizat de termoficare a fost închis. Cea mai mare cheltuială va fi în cazul muzeelor, teatrelor şi şcolilor din oraş, care au sedii impunătoare. Şi cetăţenii primesc subvenţie din partea Primăriei.

2067 afișări
Imaginea articolului Zeci de instituţii publice din Galaţi cumpără centrale termice, după ce sistemul public de termoficare a fost închis

Galaţi: Zeci de instituţii cumpără centrale termice, sistemul public de termoficare fiind închis

Primăria Galaţi şi Consiliul Judeţean au demarat licitaţii pentru a cumpăra centrale termice pentru instituţiile din subordine, după ce sistemul de termoficare a fost închis. Reprezentanţii municipalităţii doresc să cumpere centrale termice pentru şcolile din oraş care încă sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare.

Firmele interesate de licitaţie trebuie să ofere echipamentele şi să le monteze în clădirile indicate de municipalitate, pentru întreg contractul Primăria fiind dispusă să cheltuiască peste 20 milioane de lei.

Municipalitatea a impus o serie de condiţii, printre care aceea ca ofertanţii să fie societăţi atestate ANRE şi să facă dovada că au furnizat şi montat în ultimii trei ani produse similare, criteriul de atribuire a contractului fiind preţul cel mai scăzut.

„Avem 66 de centre financiare care depind de Primăria Galaţi. 22 de unităţi de învăţământ au personalitate juridică şi pot licita singure, le permite legea. Pentru alte 40 de şcoli, grădiniţe licitează Primăria. Valoarea totală propusă este de 20.500.000 de lei, dar de obicei suma scade după licitaţie”, a declarat, luni, Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Într-o situaţie asemănătoare se află numeroase instituţii din Galaţi subordonate Consiliului Judeţului. Este vorba despre muzee, şcoli şi de un Centru al armatei.

În acest caz, costul total al investiţiei nu este cunoscut deoarece specialiştii încă lucrează la documentaţia necesară pentru centralele termice de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Cu toate acestea, Consiliul Judeţean Galaţi a alocat deja peste 1,5 milioane de lei pentru acest demers.

„Avem nevoie de centrale termice în 11 locuri. Suma este de 1.541.637 lei, cu TVA. Totuşi, încă nu s-a finalizat estimarea costurilor pentru Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă. În toate cazurile, s-a optat pentru încălzirea pe gaz, specialiştii au ales varianta centralelor termice pe gaz. Proiectele tehnice sunt gata, acum se face analiza documentaţiei, la rectificarea bugetară se vor aloca bani şi apoi vor demara lucrările”, a anunţat Biroul de Presă al CJ Galaţi.

În paralel, Primăria Galaţi desfăşoară o campanie de subvenţionare a centralelor termice pentru cetăţeni.

Gălăţenii care se debranşează de la reţeaua urbană şi îşi achiziţionează sisteme alternative individuale de încălzire a locuinţelor şi de producere a apei calde şi care îndeplinesc o serie de condiţii primesc subvenţia de 3.000 de lei. Cu aceşti bani ei îşi cumpără centrale termice ori electrice, panouri radiante, calorifere sau boilere.

Gălăţenii suportă diferenţa de cost, în funcţie de contractul semnat cu firmele din oraş.

Până în prezent, peste 4.000 de cetăţeni au solicitat ajutorul oferit de Primărie şi s-au făcut plăţi către 1.000 de beneficiari.

Sistemul urban de termoficare din oraşul Galaţi a fost închis în luna mai prin votul Consiliului Local la solicitarea Primăriei, decizia fiind justificată prin pierderile uriaşe pe care le provoca lunar această activitate.

În lunile de vară, factura plătită de municipalitate depăşea 3,5 milioane de lei, din care 3,2 milioane de lei reprezentau pierderi în reţea. În lunile de iarnă cheltuiala creştea faorte mult, aceasta ajungând până la 18 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici