Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri că a avut o discuţie personală cu Toni Greblă, urmărit penal de DNA, în cadrul căreia judecătorul constituţional a recunoscut o parte din acuzaţiile procurorilor, respectiv cele referitoare "la rochii, capsatoare, capse".

791 afișări
Imaginea articolului Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele

Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Nu am mai vorbit cu el de ieri (joi, n.r.), de când a fost la mine în birou. (...) A fost o discuţie privată. De exemplu, era adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele, cu capsele, astea sunt adevărate", a spus Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a subliniat că încă nu a discutat cu ceilalţi membri ai Curţii Constituţionale referitor la situaţia în care se află Toni Greblă.

"De unde să ştiu ce gândeşte, dacă ştiam ce gândeşte, probabil că nu se ajungea aici. (...) Încă nu am discutat cu ceilalţi judecători. Probabil că azi sau luni vom discuta problema asta", a spus Zegrean, referitor la posibilitatea ca Toni Greblă să se retragă de la Curtea Constituţională.

Preşedintele CC a mai spus că îl sfătuieşte pe Toni Greblă să facă ceea ce îl îndeamnă conştiinţa şi a subliniat că situaţia în care se află judecătorul constituţional cercetat de DNA aduce prejudicii imaginii Curţii Constituţionale.

"Sigur că face rău, nu poate să facă bine aşa ceva. Nu face bine, mai ales că noi judecăm numai în plen de nouă. Suntem toţi acolo", a spus Zegrean.

Toni Greblă a declarat vineri, la Antena 3, că probabil la începutul săptămânii viitoare o să anunţe public ce a hotărât în legătură cu evenimentele următoare şi cu poziţia sa, precizând că deocamdată este "sub imperiul emoţiilor produse de această întâmplare".

Greblă a mai spus că, atunci când a fost numit judecător la Curtea Constituţională, ştia că face "obiectul unor preocupări ale unor instituţii ale statului", însă nu ştia că există un dosar de urmărire penală care să îl vizeze. El a precizat că printre aceste "preocupări" ar fi fost ascultarea convorbirilor telefonice, filaj şi supraveghere, dar că nu avea informaţii precise, respectiv în ce dată a început interceptarea sa. Greblă a menţionată că atunci era vorba doar de o bănuială că este pus sub supraveghere, care acum s-a confirmat.

Judecătorul CC a mai spus că nu se teme pentru situaţia în care a ajuns, dar are o mâhnire, pentru că a pus familia în această situaţie şi chiar Curtea Constituţională.

Toni Greblă a spus că vineri nu merge la Curtea Constituţională, dar luni va fi la CC şi va lua o decizie.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara joi că demisia este un act personal, iar judecătorul Toni Greblă poate alege să-şi dea demisia, CC neputând să-i ceară acest lucru.

"În legătură cu demisia, vreau să vă spun că demisia este un act personal, dacă dumnealui va alege să-şi dea demisia, este alegerea lui. Nu putem să-i cerem demisia, pentru că legea noastră spune ce se întâmplă în situaţii de genul acesta", a spus Zegrean.

El a mai explicat că Greblă poate fi cercetat fără nicio aprobare.

"Dumnealui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la nimeni, doar în momentul în care s-ar pune problema arestării sau trimiterea în judecată, atunci se cere aprobare din partea instituţiei care a aprobat numirea sa la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat", a precizat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că pentru judecătorii CC a fost "o surpriză uriaşă" situaţia lui Toni Greblă.

"Pentru noi a fost o surpriză uriaşă, este pentru prima dată când un judecător, o persoană de la Curte a fost în această situaţie. Ne-a şocat, nu am ştiut până nu am văzut la televizor şi nu am primit comunicatul DNA", a spus Zegrean.

El a menţionat că situaţia judecătorului Toni Greblă este "regretabilă".

Zegrean a precizat că activitatea Curţii Constituţionale nu este afectată. "Noi putem să judecăm dacă suntem minim şase, sper să nu ajungem chiar acolo", a menţionat Zegrean.

Curtea Constituţională a transmis joi şi un comunicat de presă în care a arătat, referitor la urmărirea penală a lui Toni Greblă, că judecătorii CC sunt suspendaţi din funcţie atunci când sunt trimişi în judecat, precizând că orice persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei decizii definitive.

Potrivit sursei citate, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţare, dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii. De asemenea, judecătorii CurţiiConstituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală.

În acest sens, în cadrul comunicatului de presă sunt citate mai multe texte de lege. Unul dintre acestea se referă la faptul că "judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost dus, joi dimineaţă, cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Greblă şi administratorul mai multor firme, generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880, deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, membru în Consilul Naţional al PSD, respectiv vicepreşedinte al PSD Bacău, şi Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica SA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la CC) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

"Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)", susţine DNA.

DNA mai susţine că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci, adaugă anchetatorii, au constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici