Zota: Acceptul sau refuzul donării de organe, trecut pe cardul de sănătate cu adeverinţă notarială

Agenţia Naţională de Transplant cere reglementarea înscrierii în cardul naţional de sănătate a acordului privind prelevarea de organe după deces, astfel încât aceasta să poată fi făcută numai în baza unei declaraţii notariale date în timpul vieţii, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Victor Zota.

711 afișări
Imaginea articolului Zota: Acceptul sau refuzul donării de organe, trecut pe cardul de sănătate cu adeverinţă notarială

Zota: Acceptul sau refuzul donării de organe, trecut pe cardul de sănătate cu adeverinţă notarială (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

"Legea sănătăţii prevede înscrierea în cardul naţional de sănătate a acceptului sau refuzului donării de organe în cazul în care o persoană a suferit un accident şi a ajuns în moarte elebrală. Noi cerem autorităţilor ca acest lucru să nu poată fi făcut decât dacă o persoane are o declaraţie notarială, atât privind acceptul, cât şi refuzul ce au fost date în timpul vieţii", a spus dr. Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant.

Zota a precizat că orice reglementare privind acceptul sau refuzul donării făcută în timpul vieţii este foarte importantă, întrucât nu poate fi lăsată numai la latitudinea medicului de familie.

"Aş vrea să fac precizarea că nu putem lăsa la latitudinea medicului de familie o atât de mare responsabilitate. Medicul de familie va putea înscrie pe cardul naţional de sănătate acceptul sau refuzul unei persoane de a deveni, după moarte, donator de organe, dar acest lucru trebuie foarte bine reglemnetat din punct de vedere legal. Mă refer la o declaraţie dată la notariat cu privire la acest aspect", a mai spus Zota.

Pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015.

Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional, precum şi cele înscrise pe cipul cardului sunt, printre altele, diagnostice cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea, după deces, de organe, ţesuturi şi celule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici