Aruncătorul rus de ciocan Litvinov recunoaşte că s-a dopat în 2012

Fostul aruncător de ciocan rus Serghei Litvinov a recunoscut că a folosit substanţe interzise şi că a beneficiat de sistemul de muşamalizare al ţării sale. Autorităţile din atletism i-au aplicat la momentul respectiv o suspendare de doi ani şi i-au anulat rezultatele din trecut.

132 afișări
Imaginea articolului Aruncătorul rus de ciocan Litvinov recunoaşte că s-a dopat în 2012

Captură Russia Posts

"M-am dopat în 2012 şi am profitat de sistemul de muşamalizare din Rusia", a scris Litvinov, care nu mai concurează, într-o postare pe Facebook joi, un caz rar în care un atlet recunoaşte o astfel de infracţiune.

Litvinov, care a ratat selecţia pentru echipa olimpică a Rusiei din 2012, a recunoscut că a luat steroizi anabolizanţi Oral-Turinabol şi Oxandrolon între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii mai a aceluiaşi an.

Anterior, el declarase că nu a luat niciodată substanţe interzise.

Federaţia rusă de atletism a fost suspendată în 2015 din cauza unui raport comandat de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), care a găsit dovezi de dopaj în masă în acest sport.

O mână de atleţi ruşi au fost ulterior autorizaţi să concureze la evenimente internaţionale, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar World Athletics, organismul de conducere al acestui sport, i-a interzis ulterior pe ruşi şi pe bieloruşi din cauza invaziei din Ucraina.

Oficialii ruşi din domeniul sportului au recunoscut deficienţele sistemului antidoping al ţării, dar au negat existenţa unei scheme sponsorizate de stat pentru a muşamaliza testele de dopaj pozitive.

Litvinov, fiul aruncătorului de ciocan sovietic Serghei Litvinov, campion olimpic în 1988, a declarat că aruncările sale s-au îmbunătăţit cu aproape doi metri după ce a luat aceste substanţe.

"Ciocanul mergea mai departe fără o senzaţie bună sau o tehnică bună", a declarat Litvinov, care acum locuieşte în Germania.

Litvinov a declarat că a predat detaliile cazului său Unităţii de Integritate a Atletismului (AIU), care supraveghează problemele de integritate în atletismul internaţional, inclusiv dopajul.

AIU a declarat joi că i-a dat o interdicţie de doi ani şi i-a anulat rezultatele obţinute între iulie 2012 şi februarie 2016, lipsindu-l efectiv de medalia de bronz de la Campionatele Europene din 2014.

"Am avut presiuni din partea federaţiei la momentul respectiv, dar în cele din urmă a fost decizia mea şi a fost vina mea", a scris el, referindu-se la federaţia rusă de atletism suspendată. "Vreau să îmi cer scuze comunităţii atletice".

Federaţia rusă de atletism a emis o declaraţie cu privire la suspendare, dar nu a abordat acuzaţia lui Litvinov potrivit căreia aceasta ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a folosi substanţe interzise, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dopaj,
atletism,
rusia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici