Două atlete românce din lotul olimpic, suspectate de dopaj

Atletele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, componente ale lotului olimpic de atletism pentru JO-2008, sunt suspecte de dopaj cu EPO, potrivit probei A a testului antidoping efectuat de către laboratorul de la Lausanne, la solicitarea ANAD, control plătit de COSR.

82 afișări
Imaginea articolului Două atlete românce din lotul olimpic, suspectate de dopaj

Două atlete românce din lotul olimpic, suspectate de dopaj

Potrivit unor surse din anturajul atletelor, laboratorul de la Lausanne a transmis că "profilul celor două sportive arată consum de EPO", dar din cauza cantităţii mici de urină "nu au putut fi confirmaţi toţi componenţii". Prin urmare, laboratorul de la Lausanne a informat Agenţia Mondială Antidoping (WADA) despre această situaţie şi a recomandat efectuarea unui nou control înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing.

Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu nu au făcut deplasarea cu restul delegaţiei de atletism la JO-2008, asupra lor planând suspiciuni de dopaj, după ce circuitul medical pe care l-au efectuat la Institutul Naţional de Medicină Sportivă în 16 iulie a scos la iveală "valori neobişnuit de mari ale hemoglobinei şi hematocritului (în creştere semnificativă faţă de circuitul anterior)". Cele două sportive aşteptau rezultatele testelor antidoping pentru a afla dacă pot pleca sau nu la Beijing.

Cele două sportive sunt antrenate de tehnicianul Eleodor Roşca, acelaşi care a pregătit-o şi pe atleta Liliana Popescu, depistată pozitiv cu EPO, în luna mai, la un concurs în Alger.

Preşedintele FR de Atletism, Sorin Matei, a declarat, joi, că forul pe care îl conduce nu a fost informat despre rezultatele controlului antidoping în cazul atletelor Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, dar a menţionat că sportivele nu vor pleca la Beijing dacă există suspiciuni de dopaj.

"La federaţie nu am primit încă rezultatele testelor antidoping în cazul celor două atlete. Nu aş avea niciun interes să ascund o astfel de informaţie. Dacă, Doamne fereşte, ar fi adevărat, cred că trebuie să fii nebun să trimiţi la Olimpiadă sportivi asupra cărora planează suspiciuni de dopaj. Dacă testul antidoping ridică suspiciuni de dopaj, sportivele nu vor pleca la Beijing până la lămurirea situaţiei", a precizat Sorin Matei.

Potrivit ANAD, toată delegaţia României pentru JO-2008 a efectuat în acest an trei controale antidoping, analizate de laboratorul de la Bucureşti şi plătite din bani de la bugetul de stat. În plus, tot la iniţiativa ANAD, după depistarea pozitivă cu EPO a atletei Liliana Popescu, s-au efectuat noi controale doping în cazul sporturilor predispuse la dopajul cu această substanţă, respectiv atletism, nataţie şi canotaj. Testele, speciale pentru depistarea EPO, au fost trimise spre analiză laboratorului de la Lausanne, iar costurile lor au fost suportate de COSR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici