Fanii dinamovişti şi rapidişti au primit cele mai multe sancţiuni din partea Jandarmeriei

Suporterii echipelor Dinamo şi Rapid au primit cele mai multe sancţiuni din partea Jandarmeriei Române în ediţia 2011-2012 a Ligii I, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, colonelul Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică.

235 afișări
Imaginea articolului Fanii dinamovişti şi rapidişti au primit cele mai multe sancţiuni din partea Jandarmeriei

Fanii dinamovişti şi rapidişti au primit cele mai multe sancţiuni din partea Jandarmeriei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Conform raportului Jandarmeriei, suporterii dinamovişti au primit cele mai multe sancţiuni cu interzicerea accesului pe arenele sportive, în timp ce fanii rapidişti conduc în clasamentul celor mai multe dosare penale.

În cele 306 partide din ediţia 2011-2012, Jandarmeria a constatat 83 de fapte penale, săvârşite de 91 de autori, a întocmit 82 de dosare penale şi a aplicat 1.067 de contravenţii (792 în tur, 275 în retur) în valoare de 502.135 de lei, dintre care 961 de amenzi şi 106 avertismente scrise.

Din punct de vedere al repartizării dosarelor întocmite pe grupurile de suporteri ai echipelor din Liga I, situaţia este următoarea: Rapid - 26 de dosare, Dinamo - 17, Steaua - 13, Petrolul Ploieşti - 10, FC Braşov - 3, Oţelul Galaţi - 3, Voinţa Sibiu - 3, FC Vaslui - 2, Pandurii Târgu Jiu - 1, FCM Târgu Mureş - 1, Universitatea Cluj - 1, CS Mioveni - 1 şi Astra Ploieşti - 1.

Tot în aceeaşi perioadă au fost aplicate 661 de sancţiuni de interzicere a accesului la competiţii sportive, dintre care una pentru 2 ani , 530 petru 1 an şi 130 pentru 6 luni. Într-un clasament pe echipe al suporterilor interzişi pe stadioane, Dinamo conduce cu 309 fani, urmată de Petrolul cu 41, Rapid cu 17, Universitatea Cluj cu 13, Steaua cu 12 şi Concordia Chiajna cu 10.

La meciurile internaţioanale ale echipelor de club sau ale reprezentativelor României au fost constatate 58 de fapte de natură penală, săvârşite de 60 de autori. Jandarmeria a aplicat 261 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 164.139 de lei, dintre care 221 de amenzi şi 40 de avertismente.

La aceste meciuri internaţionale au fost aplicate 34 de măsuri complementare de interzicere a accesului la competiţiile sportive, 11 pe o perioadă de un an şi 23 pentru 6 luni.

În partidele din ediţia 2011-2012 a Cupei României-Timişoreana, jandarmii au constatat 12 fapte de natură penală săvârşite de 13 autori şi au aplicat 32 de contravenţii în care s-au aplicat 29 de amenzi şi 3 avertismente scrise. De asemenea, au fost aplicate şi 6 măsuri de interzicere a accesului la competiţiile sportive, dintre care 2 pentru 1 an şi 4 pentru 6 luni.

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Jandarmeriei Române, Aurel Moise, a declarat în cadrul conferinţei de presă că în sezonul trecut aproximativ 20 de suporteri care aveau interdicţie au fost depistaţi pe arenele sportive.

El a adăugat că există un singur caz, la Ploieşti, în care unui suporter i s-a aplicat măsura obligativităţii prezentării la cel mai apropiat sediu al Poliţiei, Jandarmeriei sau Poliţiei de Frontieră. Aurel Moise a explicat că măsura obligativităţii prezentării la secţia de poliţie nu se aplică tuturor suporterilor care au primit interdicţie pe stadioane, ci numai celor cărora le-a fost aplicată această sancţiunea de către procuror sau instanţa de judecată în urma săvârşirii unei fapte de natură penală.

"La Ploieşti este un astfel de caz. Este o măsură dispusă de procurori pe timpul cercetării săvârşirii unei fapte de natură penală. Noi am adus la cunoştinţă suporterului ce are de făcut şi cu cine să coopereze. Urmează să vedem dacă va respecta aceste cerinţe, dacă nu vom lua măsurile prevăzute de lege împotriva acestui suporter. Dacă nu vine la sediul secţiei de Poliţie sau Jandarmerie trebuie să anunţe motivul pentru care nu se poate deplasa şi locul în care se află şi atunci putem să verificăm. Menţionez că suporterul se află în faza de urmărire penală", a explicat Aurel Moise.

Întrebat dacă există sesizări ale suporterilor privind abuzuri ale jandarmilor în incinta sau apropierea arenelor sportive, Aurel Moise a răspuns: "Există mai multe reclamaţii împotriva jandarmilor, dar acestea sunt gestionate de Parchetul Militar. Nu aş putea să spun dacă sunt ale suporterilor sau ale altor persoane. Nu cunosc de vreun proces pierdut de Jandarmerie în faţa unui suporter", a spus şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Jandarmeriei Române.

Jandarmeria a organizat această conferinţă de bilanţ cu o zi înainte de începerea sezonului intern 2012/2013. Vineri, sunt programate primele meciuri din Liga I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici