FC Porto, campioana Portugaliei, exclusă din LC

Clubul FC Porto, campioana Portugaliei, a fost exclus, miercuri, de UEFA, din următoarea ediţie a Ligii Campionilor, pentru tentative de corupere a arbitrilor în cadrul scandalului "Fluierul Aurit", a anunţat clubul portughez într-un comunicat.

89 afișări
Imaginea articolului FC Porto, campioana Portugaliei, exclusă din LC

FC Porto, campioana Portugaliei, exclusă din LC

În comunicatul publicat pe site-ul Bursei din Lisabona, clubul, care a câştigat Liga Campionilor în 2004, a precizat că va face apel la decizia UEFA.

Gruparea FC Porto a fost găsită vinovată de tentative de corupere a arbitrilor în sezonul 2003-2004 de către Liga Profesionistă de Fotbal din Portugalia şi a fost penalizată, la 9 mai, cu şase puncte, însă a renunţat să facă apel deoarece îşi asigurase deja titlul.

În cazul în care excluderea clubului FC Porto din Liga Campionilor este confirmată în apel, Vitoria Guimaraes, ocupanta locului trei, se va califica automat în grupele competiţiei, la fel ca şi Sporting Lisabona, care şi-a asigurat prezenţa în calitate de ocupantă a poziţiei secunde, în timp ce un al club, Benfica, va disputa turul trei preliminar.

Potrivit presei portugheze, FC Porto a fost exclusă din Liga Campionilor pentru un sezon de către Comisia de Disciplină a UEFA, reunită într-o videoconferinţă.

Record scrie că hotărârea UEFA s-a luat în unui articol din Regulamentul de Competiţii pentru Liga Campionilor, conform căruia, pentru ca un club să fie înscris în Liga Campionilor nu "poate să fie sau să fi fost implicat în vreo activitate privind aranjarea sau influenţarea unui joc la nivel naţional sau internaţional".

Faptele pentru care a fost sancţionată şi pentru care preşeduntele clubului, Jorge Pinto da Costa, a fost suspendat doi ani, au început în aprilie 2004, în cadrul scandalului "Fluierul Aurit", privind un presupus trafic de influenţă în fotbalulul profesionist.

Comisia de Disciplină a forului portughez a explicat că FC Porto a scăpat de retrogradare doar pentru că experţii consultaţi nu au putut dovedi, vizionând meciuri, că acestea au fost "trucate". Potrivit rezultatelor anchetei, arbitrii au fost însă efectiv "cumpăraţi" şi au primit pedepse de până la şase ani de suspendare.

Într-un caz, arbitrului Jacinto Paixao şi asistenţilor săi li s-au oferit de către club serviciile unor prostituate după un meci cu Estrela Amadora, la 24 ianuarie 2004, câştigat de FC Porto, cu scorul de 2-0. Într-un alt caz, arbitrul Augusto Duarte a primit un plic conţinând 2.500 de euro, chiar în casa lui Pinto da Costa, cu două zile înainte de un meci cu Beira-Mar, la 18 aprilie 2004, care s-a terminat remiză.

Acuzaţiile au fost dezminţite de Pinto da Costa, patron incontestabil al clubului FC Porto de 26 de ani, care, personal, a făcut apel la suspendarea ligii portugheze, dar va trebui să răspundă şi în faţa justiţiei pentru "corupţie activă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici