Federaţia spaniolă de fotbal concediază doi directori legaţi de o anchetă de corupţie

Federaţia spaniolă de fotbal (RFEF) a concediat joi doi directori despre care a spus că au legătură cu o anchetă de corupţie de mai multe milioane de euro. RFEF a precizat că acest caz a cauzat „daune foarte grave" imaginii sportului din Spania.

56 afișări
Imaginea articolului Federaţia spaniolă de fotbal concediază doi directori legaţi de o anchetă de corupţie

Federaţia spaniolă de fotbal concediază doi directori legaţi de o anchetă de corupţie

Pedro Gonzalez Segura, director al serviciilor juridice, şi Jose Javier Jimenez, director de resurse umane, au fost demişi din funcţiile lor, a precizat RFEF într-un comunicat, citat de Reuters.

Federaţia „a deschis o procedură disciplinară şi i-a îndepărtat din posturile şi funcţiile lor pe responsabilii legaţi de cazul juridic", a adăugat RFEF.

Acesta este al doilea scandal în mai puţin de un an care zguduie cel mai important organism de fotbal din Spania, după ce fostul preşedinte Luis Rubiales a fost forţat să demisioneze pentru un sărut nesolicitat pe buzele jucătoarei spaniole Jenni Hermoso după finala Cupei Mondiale de fotbal feminin.

Preşedintele interimar Pedro Rocha, care a fost anterior preşedinte al comisiei economice a RFEF, ar fi trebuit să îşi anunţe miercuri candidatura pentru a-l înlocui pe Rubiales, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al federaţiei din regiunea Extremadura.

RFEF a convocat miercuri alţi preşedinţi de federaţii regionale la o reuniune a consiliului de administraţie, care a fost anulată după ce poliţia s-a prezentat la sediul său.

De asemenea, federaţia a reziliat contractul cu consilierul său juridic extern Tomas Gonzalez Cueto de la GC Legal, revocându-i puterile de a reprezenta federaţia în cazuri juridice, împreună cu partenerul său Ramon Caravaca.

Până în prezent, Reuters nu a reuşit să ia legătura cu directorii concediaţi şi a cerut GC Legal să comenteze.

Miercuri, poliţia a percheziţionat sediul federaţiei şi un apartament aparţinând lui Rubiales, arestând şapte persoane în cadrul unei anchete privind presupuse fapte de corupţie care includ şi o afacere pentru relocarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită.

De asemenea,procurorii au percheziţionat stadionul de fotbal La Cartuja din Sevilla, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Primăria din Sevilla a precizat într-un comunicat că birourile sale au fost percheziţionate şi că a predat documente semnate în 2021 de fostul primar Juan Espadas legate de găzduirea finalei Copa del Rey la La Cartuja.

Reamenajarea La Cartuja, învechit şi deţinut de stat, a fost unul dintre cele mai mari proiecte ale lui Rubiales. El a încheiat mai multe înţelegeri cu guvernul andaluz în ceea ce priveşte stadionul, transformându-l în locaţia permanentă pentru finala Copa del Rey şi pentru mai multe meciuri ale echipei naţionale a Spaniei începând din 2020.

Guvernul regional andaluz, care deţine 40% din stadion, a plătit un total de 8,4 milioane de euro federaţiei, începând din 2020, potrivit informaţiilor de pe site-ul său.
Aceasta a declarat joi că lucrările de renovare de la La Cartuja "sunt toate legale" şi că a cooperat pe deplin cu anchetatorii.

Un tribunal spaniol investighează din iunie 2022 dacă Rubiales a comis o infracţiune de gestiune necorespunzătoare atunci când RFEF a convenit cu firma Kosmos, a fostului jucător al Barcelonei Gerard Pique, să mute turneul, a declarat miercuri o sursă judiciară.

Rubiales, care se află în prezent în Republica Dominicană, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, dar a negat în mod repetat orice abatere.

Într-un interviu acordat ziarului El Espanol publicat joi, Rubiales a declarat că va coopera cu ancheta.

„Nu am făcut niciodată nimic greşit. Voi răspunde la tot", a declarat el, citat de El Espanol.

O sursă judiciară a declarat că avocaţii săi i-au spus judecătorului că se va întoarce din Republica Dominicană pe 6 aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
corupţie,
fotbal,
spania

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici