Flacăra olimpică este aprinsă joi la Olimpia - GALERIE FOTO

Flacăra olimpică va fi aprinsă, joi, în Grecia, la Olimpia, conform tradiţiei, în locul primelor Jocuri Olimpice, marcând astfel începutul itinerariului până la Londra, unde va ajunge la 27 iulie.

335 afișări
Imaginea articolului Flacăra olimpică este aprinsă joi la Olimpia - GALERIE FOTO

Flacăra olimpică este aprinsă joi la Olimpia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia va fi organizată în prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a lui Sebastian Coe, preşedintele Comitetului de Organizare la Jocurile de la Londra, numeroşi oficiali ai CIO şi autorităţi elene şi britanice. De asemenea, preşedintele grec, Karolos Papoulias, este aşteptat la ceremonie.

Marea Preoteasă Ino Menegaki va aprinde flacăra olimpică "direct de la razele soarelui".

Apoi, conform ritualului pregătit de coregraful Artemis Ignatiou, torţa va fi încredinţată primului purtător, campionul grec de nataţie, Spyros Gianniotis. El va trece ştafeta lui Alexander Loukos, pugilist britanic de 19 ani şi fiu de imigrant grec.

GALERIE FOTO

Flacăra va începe un periplu de o săptămână în Grecia, "vizitând" cinci situri arheologice, între care Acropole, pentru a ajunge la 17 mai la vechiul stadion olimpic din Atena, locul primelor Jocuri moderne în 1896, unde va fi remisă delegaţiei britanice, la încheierea unei ceremonii nocturne.

Ultimii purtători ai torţei în Grecia vor fi halterofilul grec Pyrros Dimas şi gimnastul chinez Li Ning, care a aprins torţa la Beijing.

Ştafeta britanică va începe la 19 mai în sud-vestul Angliei, pentru un periplu de 70 de zile şi 12.875 km, până la ceremonia de deschidere, la 27 iulie, la Londra.

Flacăra olimpică va face o singură oprire în afara Angliei, în Irlanda, deoarece Comitetul Internaţional Olimpic a decis să suprime etapele internaţionale, la patru ani după incidentele survenite în mai multe ţări, în timpul periplului internaţional al flăcării la JO de la Beijing, în 2008.

CIO nu mai acceptă etapele în ţările vecine, ca în 2010, când ştafeta JO de la Vancouver (Canada) a făcut escală în SUA.

Pentru prima oară în analele JO, aprinderea torţei olimpice va fi transmisă în direct pe internet.

(Material realizat de Luminita Turcu, luminita.turcu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici