Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 va ajunge la Marsilia, transportată de un velier

Flacăra olimpică a Jocurilor Olimpice Paris 2024 va fi transportată din Grecia într-o navă cu trei catarge care va ajunge în Franţa în Portul Vechi din Marsilia, locul de desfăşurare a competiţiei de navigaţie de anul viitor, au anunţat vineri organizatorii francezi.

250 afișări
Imaginea articolului Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 va ajunge la Marsilia, transportată de un velier

Paris 2024, Facebook

După ce va fi aprinsă la Olimpia, locul unde s-au desfăşurat Jocurile antice din Grecia, torţa olimpică va fi transportată în ştafete la Atena, înainte de a pleca în primăvara anului 2024 la bordul navei Belem, deţinută de Fundaţia Caisse d'Epargne Belem (BPCE).

Ştafeta torţei în Franţa ar urma să pornească apoi din Marsilia, traversând ţara timp de mai multe săptămâni şi încheindu-şi călătoria la Paris, cu ocazia ceremoniei de deschidere din 26 iulie.

Traseul complet al ştafetei torţei olimpice va fi dezvăluit în luna mai.

Fondată în urmă cu 2.600 de ani, Marsilia este atât o fostă colonie grecească cunoscută sub numele de Massalia, cât şi cel mai vechi oraş din Franţa.

Acesta are o istorie nautică comună cu Atena şi va fi un actor cheie în timpul Jocurilor Olimpice, urmând să organizeze meciuri de fotbal pe stadionul din Marsilia şi evenimente de navigaţie în port.

"Susţinută de grupul BPCE, partenerul Paris 2024 şi sponsorul Ştafetei Torţei, călătoria prin Mediterana va aminti de o adevărată epopee homerică, ducând flacăra de la patria Jocurilor Antice până în ţara luminii", se arată într-un comunicat al Paris 2024.

"O călătorie a sportului extrem de simbolică şi plină de semnificaţii pentru Paris 2024 care, împreună cu partenerii săi, se angajează să reunească poporul francez pentru a celebra energia, valorile şi beneficiile sportului.

După ce va fi întâmpinat pe coasta franceză de o armată de bărci, Belem va acosta, marcând începutul unui imens festival popular pe malul oraşului, o sărbătoare unică, posibilă datorită partenerilor Paris 2024 şi sponsorilor ştafetei torţei. 

Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024, a declarat "Paris 2024 a ales oraşul Marsilia din mai multe motive, unele istorice, unele simbolice, unele geografice... 

Rolul cheie pe care sportul îl ocupă în oraş şi în inimile locuitorilor săi a fost un factor crucial, la fel ca şi implicarea strânsă a oraşului în proiectul Paris 2024, inclusiv găzduirea de evenimente de navigaţie şi fotbal.

Suntem deosebit de încântaţi să vedem flacăra olimpică la Marsilia, deoarece acesta este un oraş care reflectă imaginea Jocurilor: popular, festiv, cald şi multicultural.

În primăvara anului 2024, nu doar flacăra va ajunge la Marsilia: Jocurile însele se vor întoarce în Franţa, la 100 de ani de la ultima ediţie de vară".

Benoît Payan, primarul oraşului Marsilia, a comentat: "Este o bucurie pentru oraşul Marsilia să fie prima fază a prologului flăcării olimpice şi să sărbătorească împreună cu lumea sosirea ei în Franţa.

Primirea acestei mari sărbători va fi ocazia pentru locuitorii din Marsilia de a se aduna, de a vibra şi de a împărtăşi un mare eveniment popular pe Vieux Port".

Renaud Muselier, preşedintele Consiliului Regional Provence-Alpes-Côte d'Azur, vicepreşedinte al Regiunilor Franţei, a declarat "Aici, în regiunea noastră, are loc ceva istoric. Vom arăta lumii întregi că sudul Franţei este o scenă potrivită pentru organizarea Jocurilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici