1 martie 2024  „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” – primul film documentar despre fotbalul românesc din anii de glorie, care se va difuza în cinematografele din toată ţara

Trailerul conţine primele imagini din filmul ce va prezenta şi unul dintre cele mai importante momente ale fotbalului românesc: calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994.

168 afișări
Imaginea articolului „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” – primul film documentar despre fotbalul românesc din anii de glorie, care se va difuza în cinematografele din toată ţara

„Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” – primul film documentar despre fotbalul românesc din anii de glorie, care se va difuza în cinematografele din toată ţara

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai amplu şi minuţios documentar realizat în România despre Generaţia de Aur a fotbalului românesc. „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” se va lansa în cinematografele din toata ţara pe 1 martie 2024 şi va spune povestea complexă a celei mai vii şi intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care Echipa Naţională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA şi a reuşit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 şi 2000).

Dar şi pe cea a realizărilor importante la nivel de cluburi, de la începutul anilor `80, care anunţau marea performanţă ce urma să vină un deceniu mai târziu. O poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanţele uluitoare ale unei generaţii care a pus atât fotbalul, cât şi România pe harta lumii. Şi care a oferit unei ţări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, şi multă speranţă, într-una a tranziţiei.

„Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” (care în stadiul de proiect a avut titlul de lucru „Nopţi albe”), în regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun şi produs de Headline Management Agency, este primul film al acelor vremuri, al „nopţilor albe” de sărbătoare.  Care va fi difuzat în premieră pe marele ecran şi va putea fi văzut de microbiştii de toate vârstele, în toată ţara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994. Ulterior, filmul va fi urmat şi de un serial cu imagini, subiecte şi interviuri extinse, în completare, destinat unei platforme de streaming.

Producţia cinematografică, ale cărei prime imagini şi declaraţii pot fi văzute în trailerul de prezentare, îi va aduce, atât prin imagini de arhivă, cât şi prin interviuri realizate special pentru acest documentar pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuţ Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuş, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii Echipei Naţionale, Florin Prunea şi Bogdan Stelea. Pentru realizarea filmului şi a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, atât în diferite locuri din România, cât şi în străinătate, mai precis în Italia, Franţa, Coreea de Sud şi Spania unde echipa de producţie a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu şi  Gheorghe Popescu.

Ei vor vorbi despre raportarea la victorii şi durerea eşecului, dar şi ce a însemnat pentru toţi profesionalismul şi dedicarea. Despre cum au trăit primele ieşiri din ţară, şocul întâlnirii cu Occidentul în ţări diferite, banii câştigaţi, relaţia lor cu faima şi unde se aflau în momentul Revoluţiei. Mai mult decât atât, documentarul relevă şi cealaltă perspectivă, despre cum erau primiţi şi priviţi în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România şi felul în care această generaţie şi succesele lor au născut respect şi curiozitate pentru România şi au conferit o imagine şi o poziţie românilor, în afara ţării.

Nu vor lipsi din povestea Generaţiei de Aur nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) şi 1998 (Franţa), precum şi la Campionatul European din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Campionatul Mondial din America din 1994, Emeric Ienei care a lucrat la Echipa Naţională la Campionatul Mondial din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia şi Olanda 2000 şi a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră va oferi şi medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franţa) şi la campionatele Europene din 1996 (în Anglia) şi din 2000 (în Belgia şi Olanda), Pompiliu Popescu.

Alături de ei vor fi, de asemenea, prezenţi în interviuri exclusive fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, impresarul Ioan Becali şi ziariştii Ionel Stoica, Ovidiu Ioaniţoaia, Mircea M. Ionescu şi scriitorul Radu Paraschivescu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici