Italianul Tamberi câştigă cu emoţii finala Campionatului Mondial de săritură în înălţime

Italianul Gianmarco Tamberi, campion olimpic, a cucerit marţi seara la Budapesta titlul mondial la săritura în înălţime, într-o finală dramatică în faţa tânărului american JuVaughn Harrison.

745 afișări
Imaginea articolului Italianul Tamberi câştigă cu emoţii finala Campionatului Mondial de săritură în înălţime

Italianul Tamberi câştigă cu emoţii finala Campionatului Mondial de săritură în înălţime

Tamberi, care a împărţit celebrul titlu olimpic cu triplul campion mondial Mutaz Barshim din Qatar, a reuşit o săritură de 2,36 metri, care reprezintă cea mai bună performanţă mondială a sezonului. El a ratat apoi o încercare la 2,40, după care s-a retras, având deja victoria asigurată.

"Mă simt ca o fiinţă umană care învinge supereroi", a declarat Tamberi.

Tamberi, în vârstă de 31 de ani, purtând o şosetă verde şi una roşie, cu faţa rasă pe o singură parte, a sărit în groapa de apă a probei de obstacole, sărbătorind alături de marocanul Soufiane El Bakkali, care tocmai obţinuse aurul în proba masculină de 3.000 de metri obstacole.

"Este o nebunie, este un sentiment de nedescris", a spus Tamberi, citat de Reuters. "Am fost răsplătit pentru toate sacrificiile făcute.

"Am reuşit să rămân concentrat, exprimându-mi sentimentele. Secretul meu este să fiu eu însumi pe platformă. A funcţionat", a adăugat el. "Mulţi au avut îndoieli cu privire la schimbarea antrenorului, aurul este şi datorită tatălui meu".

Tatăl lui Tamberi, Marco, a fost antrenorul lui Tamberi până cu câteva zile înainte de campionatele mondiale de anul trecut de la Eugene.

Harrison, în vârstă de 24 de ani, a reuşit şi el 2,36, dar din mai multe încercări, astfel că a luat argintul, prima sa medalie mondială la seniori.

"Cred că acesta a fost cel mai bun an al carierei mele", a declarat Harrison. "Am fost consecvent în fiecare competiţie. După calificări, urma să mă distrez în finală şi să mă bucur de sărituri.

"Este fantastic că l-am învins pe unul dintre câştigătorii olimpici şi l-am egalat pe celălalt. Pentru asta am venit. Acest rezultat îmi dă o mare încredere pentru Jocurile Olimpice de la Paris."

Barshim a reuşit 2,33 pentru bronz, ratând la toate cele trei încercăride la 2,36. În vârstă de 32 de ani, deţinătorul celei de a doua cea mai bună săritură din istorie - 2,43, după marele cubanez Javier Sotomayor (2,45 în 1993) – a început seara cu o ratare la prima încercare la 2,25.

"Totul a fost diferit astăzi", a spus Barshim. "Am venit aici cu trei medalii mondiale de aur şi una de argint şi am reuşit să adaug un bronz în această seară. Uitaţi-vă la cariera mea. Dacă nu eu aş fi făcut făcut asta, ci altcineva, aş vrea să fiu acel cineva. Sunt singurul săritor în înălţime cu un asemenea număr de medalii. Acest lucru aproape că îmi aduce lacrimi în ochi.

"Rivalitatea dintre toţi săritorii a fost incredibilă. Sunt fericit că Tamberi a câştigat aurul", a adăugat el. "Era o medalie care îi lipsea din CV-ul său şi a adăugat-o în această seară. Olimpiada de la Paris este următorul meu obiectiv, dar va fi şi ultimul. Va fi mai degrabă un concurs, nu o revanşă".


Împărţirea medaliei olimpice de aur de către Barshim cu bunul său prieten şi rival Tamberi a fost unul dintre cele mai memorabile momente ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Tamberi are acum o colecţie completă de medalii de aur la săritura în înălţime, după ce a mai cucerit titluri mondiale în sală, la europene şi în Diamond League.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici