Jean Todt este noul preşedinte al FIA

Francezul Jean Todt, fost director al Peugeot Sport şi al echipei de Formula 1 Ferrari, a fost ales, vineri, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), a anunţat forul mondial.

46 afișări
Imaginea articolului Jean Todt este noul preşedinte al FIA

Jean Todt este noul preşedinte al FIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Todt, în vârstă de 63 de ani, l-a avut contracandidat la alegerile pentru postul de preşedinte al FIA pe fostul pilot finlandez Ari Vatanen.

Jean Todt îi succede la conducerea forului mondial lui Max Mosley, care a ocupat funcţia de preşedinte din 1993 până în acest an. Poziţia lui Mosley a fost zdruncinată în 2008 de un scandal legat de viaţa sa privată.

Todt, în vârstă de 63 de ani, fost pilot de raliuri şi, ulterior, copilot, a fost numit în 1982 director sportiv la Peugeot. El a fondat echipa Peugeot-Talbot Sport, care a căştigat titlul mondial în 1985 şi 1986, apoi de patru ori Raliul Paris-Dakar, ultimele perfomanţe fiind obţinute cu actualul său contracandidat la şefia FIA, finlandezul Ari Vatenen, ca pilot.

Peugeot şi conducătorul echipei, Todt, au triumfat de două ori, în 1992 şi 1993, în celebra cursă de 24 de ore de la Le Mans. La sfârşitul sezonului 1993, echipa de Formula 1 Ferrari l-a angajat pe Todt, iar acesta a readus titlul mondial la constructori scuderiei după 16 ani, în 1999. Probabil că această reuşită şi numeroasele performaţe care au fost obţinute de Ferrari ulterior nu ar fi fost posibile fără cooptarea în echipă a pilotului Michael Schumacher şi a directorului tehnic Ross Brawn. Schumacher şi Ferrari au obţinut, între 2000 şi 2004, cinci titluri mondiale consecutiv.

Todt a devenit, în 2001, manager general al tuturor activităţilor sportive ale Ferrari, apoi administrator delegat şi CEO al companiei. Din 17 martie 2009, el s-a retras de la Ferrari

Jean Todt este logodit cu actriţa malaysiană Michelle Yeoh, 47 de ani, fostă Miss Malaysia, care a devenit celebră după ce a jucat, în 1997, alături de Pierce Brosnan, în filmul James Bond "Tomorrow Never Dies".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici