Jocurile Olimpice. Ce medicament ar fi luat sportiva rusă acuzată de dopaj? Se găseşte în orice farmacie

Primul mare caz de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Beijing implică una dintre cele mai mari vedete. Şi pare departe de a fi simplu pentru că are doar 15 ani şi este protejată ca minoră de anumite aspecte antidoping.

4393 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice. Ce medicament ar fi luat sportiva rusă acuzată de dopaj? Se găseşte în orice farmacie

Jocurile Olimpice. Ce medicament ar fi luat sportiva rusă acuzată de dopaj? Se găseşte în orice farmacie

Ţara care se află în centrul acestui caz? Rusia. Din nou.

Iată o privire asupra medicamentului pe care Kamila Valieva, de la Comitetul Olimpic Rus - numele sub care concurează Rusia din cauza încălcărilor anterioare ale reglementărilor privind dopajul - este suspectată că l-a luat.

Ce medicament ar fi luat sportiva?

Medicamentul trimetazidină este un agent metabolic care ajută la prevenirea atacurilor de angină pectorală, potrivit Agenţiei pentru medicamente a Uniunii Europene. Acesta poate creşte eficienţa fluxului sanguin şi poate îmbunătăţi rezistenţa - ambele esenţiale pentru orice performanţă sportivă de vârf, relatează Associated Press.

Acesta se află pe lista Agenţiei Mondiale Antidoping în categoria "modulatorilor hormonali şi metabolici".

Medicamentul nu este unul rar, fiind disponibil la vânzare în majoritatea farmaciilor.

Cazuri anterioare

Cel mai faimos caz de dopaj sportiv cu trimetazidină l-a implicat pe înotătorul chinez Sun Yang. Triplul campion olimpic a ispăşit o interdicţie de trei luni în 2014, într-o decizie care iniţial nu a fost publicată de agenţia antidoping din China.

Bobista rusă Nadejda Sergeeva a fost depistată pozitiv cu trimetazidină la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018. Ea a fost descalificată din proba de bob în doi şi a ispăşit o interdicţie de opt luni.

Cine va judeca cazul

Programul de testare a sportivilor pentru Jocurile Olimpice este gestionat de Agenţia Internaţională de Testare, cu sediul în oraşul de origine al CIO, Lausanne, Elveţia.

Cazurile tipice de dopaj olimpic sunt gestionate şi anunţate de către Agenţie, care impune o suspendare provizorie care înlătură un atlet din competiţie.

Sportivii şi echipele lor pot contesta aceste decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care se află la Beijing pentru a trata cazurile urgente.

Dincolo de Jocurile Olimpice, organismul de conducere al sportului în care concurează persoana acuzată - în acest caz, Uniunea Internaţională de Patinaj (ISU) - ar trebui să gestioneze un caz disciplinar care, de obicei, duce la o interdicţie.

Cazurile lui Valieva ar putea fi mai complicate dacă, aşa cum s-a raportat, proba în cauză a fost prelevată înainte de începerea Jocurilor Olimpice.

Cazul Valieva ar trebui să implice şi Comitetul Internaţional Olimpic, deoarece ea şi echipa ROC au concurat deja şi au câştigat proba de patinaj artistic pe echipe. Retragerea titlurilor şi redistribuirea medaliilor ar trebui să fie responsabilitatea unui comitet disciplinar prezidat de Denis Oswald, un membru de lungă durată al CIO şi avocat elveţian.

Un alt factor care complică situaţia este vârsta Valieva, care îi poate oferi o protecţie suplimentară. Circumstanţele cazului Valieva ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe sfaturile şi deciziile oficialilor şi antrenorilor echipei sale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici