Loteria Română a câştigat procesul cu FRF deoarece există diferenţă între "pariu" şi "pronostic"

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea sentinţei prin care dat câştig de cauză Loteriei Române în procesul cu Federaţia Română de Fotbal (FRF) că Legea educaţiei fizice şi a sportului prevede că loteria trebuie să plătească procent din încasările în urma pronosticurilor, şi nu a pariurilor.

103 afișări
Imaginea articolului Loteria Română a câştigat procesul cu FRF deoarece există diferenţă între "pariu" şi "pronostic"

Loteria Română a câştigat procesul cu FRF deoarece există diferenţă între "pariuri" şi "pronos" (Imagine: Mediafax Foto)

În 13 octombrie, Loteria Naţională a câştigat procesul de la Curtea de Apel Bucureşti deschis Federaţiei Române de Fotbal (FRF), care ceruse plata sumei de 20 la sută din încasările pronosticurilor sportive în valoare de cinci milioane de euro.

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul declarat de Loteria Naţională şi a respins ca neîntemeiată cererea FRF de plată a datoriei.

În motivarea deciziei, magistraţii arată că au schimbat sentinţa Tribunalului Bucureşti deoarece a interpretat că, în baza Legii educaţiei fizice şi sportului, Loteria Naţională ar trebui să plătească cotă din încasările obţinute în urma pronosticurilor sportive, şi nu din pariuri.

Potrivit judecătorilor CAB, Loteria trebuie să plătească cinci la sută din valoarea pronosticurilor, apreciind că între termenii de pariu şi pronostic se face distincţie clară în lege.

Tribunalul Bucureşti a admis, în decembrie 2007, acţiunea FRF în care cerea obligarea Companiei Naţionale Loteria Română să plătească federaţiei 20 la sută din încasările din pronosticurile sportive care se fac la casele de pariuri sau pronosticuri în domeniul fotbalului, invocând prevederile Legii 69/2000.

Instanţa a constatat că în baza Legii 69/2000 privind educaţia fizică şi sportul, una dintre sursele de venit ale federaţiilor sportive naţionale este procentul de 20 la sută din încasările realizate din pronosticuri, făcute în competiţii gen "Cupa României".

Legea invocată dă în sarcină Loteriei Naţionale obligaţia de a plăti anual FRF 20 la sută din încasările din pronosticuri făcute la jocurile de noroc de competiţii de fotbal internaţionale sau "Cupa României".

De altfel, pentru anii 2003-2005, între cele două părţi s-au încheiat mai multe convenţii, Loteria Română onorându-şi obligaţiile contractuale şi achitând suma de 1.475.000 de lei.

Potrivit unui raport de expertiză din dosar, suma de 20 la sută din încasările din jocurile de Pronosport (inclusiv Prono-S) şi Pariloto (Fotbal şi Fotbal Plus) pentru anii 2003-2005 se ridică la peste 18.000.000 de lei, din care 2.695.119 de la Pronosport şi 15.920.000 de la Pariloto.

Astfel, după ce Loteria a plătit suma de 1.475.000 de lei, reprezentând procentul din încasările la jocul Pronosport, FRF mai avea de încasat 17.140.125 de lei, din care 1.220.120 pentru jocul Pronosport, notează raportul de expertiză contabilă.

Pentru neplata sumei datorate, FRF a dat în judecată, în 26 mai 2006, Loteria Naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici