Mircea Lucescu, ultimul antrenor care câştigă Cupa UEFA

Antrenorul Mircea Lucescu a reuşit să câştige pentru prima oară în carieră o finală de cupă europeană, după ce Şahtior Doneţk s-a impus în finala Cupei UEFA, în urma victoriei, scor 2-1, cu Werder Bremen, la Istanbul.

932 afișări
Imaginea articolului Mircea Lucescu, ultimul antrenor care câştigă Cupa UEFA

Mircea Lucescu, ultimul antrenor care câştigă Cupa UEFA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, tehnicianul român este ultimul antrenor care câştigă Cupa UEFA, competiţie care din sezonul viitor se va numi Liga Europa.

Lucescu este al treilea antrenor român care se impune într-o finală europeană după Ştefan Kovacs, care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni cu Ajax în 1972 şi 1973 şi Emeric Ienei, învingător în principala competiţie europeană intercluburi cu Steaua, în 1986.

În finala Cupei UEFA, de la Istanbul, oraş binecunoscut lui Lucescu, care a antrenat echipele locale Beşiktaş şi Galatasaray, România a mai avut un reprezentant, fundaşul Răzvan Raţ, care evoluează tot la Şahtior.

Cea mai bună performanţă anterioară a lui Lucescu în Cupa UEFA a fost atingerea sferturilor de finală, în sezonul 2002/2003, cu Beşiktaş.

În schimb, Lucescu a mai ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, cu Dinamo Bucureşti, în sezonul 1989/1990 şi în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, cu Galatasaray Istanbul, în sezonul 2000/2001. În 2000, imediat după ce a preluat echipa Galatasaray, Lucescu a reuşit să câştige Supercupa Europei, atunci când îi avea în "subordine" pe Gica Hagi şi Gică Popescu.

Antrenorul român are în palmares şapte titluri de campion:

unul cu Dinamo (1989/1990),

unul cu Rapid (1998/1999),

unul cu Galatasaray (2001/2002),

unul cu Beşiktaş (2002/2003) şi

trei cu Şahtior Doneţk (2004/2005, 2005/2006 şi 2007/2008).

El a reuşit să câştige Cupa României de trei ori şi o dată Cupa Ucrainei.

De asemenea, Şahtiorul lui Lucescu a câştigat şi Supercupa Ucrainei în 2005 şi 2008.

Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945 şi a antrenat de-a lungul carierei formaţiile Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş şi în prezent Şahtior Doneţk. Mircea Lucescu este tatăl selecţionerului României, Răzvan Lucescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici