Mircea Sandu: Piţurcă a cerut ca Fatai să fie naturalizat în regim de urgenţă

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că selecţionerul Victor Piţurcă a solicitat urgentarea procedurilor de obţinere a cetăţenieide către atacantul nigerian Kehinde Fatai.

124 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu: Piţurcă a cerut ca Fatai să fie naturalizat în regim de urgenţă

Kehinde Fatai (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"M-a sunat doamna Tocală acum vreo zece zile să îmi spună că este o procedură de urgentare a obţinerii cetăţeniei de onoare. Şi m-a întrebat dacă avem propuneri. L-am sunat pe Piţurcă şi l-am întrebat dacă e vreun jucător. Şi mi-a zis că Fatai, ăsta, de a jucat la Astra, avea un randament bun. I-am sunat pe cei de la Astra şi am aflat că avea dosarul depus, am informat, am dat o copie după dosar doamnei Tocală şi dânsa mai departe a făcut demersurile necesare", a declarat Sandu.

Oficialul FRF a precizat că Piţurcă îl va putea selecţiona pe nigerian pentru barajul pentru Cupa Mondială din 2014 cu Grecia, doar în cazul în care va obţine cetăţenia română. "A fost decizia domnului Piţurcă, da. Dar demersurile erau făcute deja de cei de la Astra. Dacă Fatai va avea cetăţenia şi Piţurcă are nevoie atunci poate să îl selecţioneze. Nu ştiu dacă e posibil să se rezolve până la meciul cu Grecia, asta nu mai ştiu", a adăugat Sandu.

Secretarul de stat în cadrul MTS, Carmen Tocală, a declarat, în cursul săptămânii trecute agenţiei MEDIAFAX, că Parlamentul României ar putea să-i acorde atacantului nigerian Kehinde Fatai titlul de cetăţean de onoare, care îi va permite să evolueze pentru naţionala României în barajul cu Grecia. Tocală a adăugat că s-a depus un dosar al jucătorului echipei FC Bruges la Ministerul Tineretului şi Sportului, care urma să fie analizat în regim de urgenţă în cadrul şedinţei de Guvern de la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform Legii 21 diin 1 martie 1991, art. 40 "cetăţenia română cu titlu de «cetăţenie de onoare» se poate acorda unor străini pentru servicii deosebite aduse ţării şi naţiunii române, la propunerea Guvernului, fără nici o altă formalitate, de către Parlamentul Romaniei".

Persoanele care au dobândit cetaţenia de onoare se bucură de toate drepturile civile şi politice recunoscute cetaţenilor români, cu exceptia dreptului de a alege şi de a fi ales şi de a ocupa o funcţie publică.

Atacantul nigerian al echipei Astra Giurgiu, Kehinde Fatai, a fost împrumutat, în septembrie, până la finalul sezonului, la formaţia FC Bruges. Clubul belgian va avea opţiune de cumpărare definitivă a jucătorului la finalul sezonului. Kehinde Fatai, în vârstă de 23 de ani, a fost achiziţionat de Astra Giurgiu în vara anului 2010 de la Farul Constanţa. El se afla în România din 2007.

România întâlneşte Grecia în barajul de calificare la Cupa Mondială din 2014, meciul tur urmând să aibă loc în 15 noiembrie la Pireu, iar returul în 19 noiembrie, la Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici