Muhammad Ali: Îmi voi aminti de Joe cu respect şi admiraţie

Fostul campion mondial la box Muhammad Ali, un rival atât în ringul de box, cât şi în afara lui al lui Joe Frazier, a declarat că îşi va aduce întotdeauna aminte de cel care a decedat luni cu "respect şi admiraţie", informează presa americană.

384 afișări
Imaginea articolului Muhammad Ali: Îmi voi aminti de Joe cu respect şi admiraţie

Muhammad Ali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îmi voi aminti întotdeauna de Joe cu respect şi admiraţie. Condoleanţe pentru familie şi cei dragi lui", a spus Muhammad Ali într-un comunicat de presă.

Cele trei meciuri dintre Joe Frazier şi Muhammad Ali din anii '70 au rămas în amintirea fanilor boxului ca unele dintre cele mai mari bătălii din acest sport. După "Meciul secolului" din 1971, în care cei doi pugilişti erau neînvinşi până atunci, şi care a fost câştigat de Frazier, au urmat alte două lupte, în 1974 şi 1975, ambele câştigate de data aceasta de Frazier.

"Războiul" dintre cei doi s-a purtat de multe ori şi în afara ringului, Muhammad Ali având declaraţii care l-au marcat pe Frazier de-a lungul timpului. Astfel, Ali l-a etichetat pe Frazier drept "gorilă" şi "Unchiul Tom", porecle ce l-au urmărit pe Frazier. Acesta din urmă a fost marcat de acţiunile lui Ali şi a spus chiar că boala Parkinson, de care suferă, este modul lui Dumnezeu de a-l pedepsi pe Ali.

Cel mai glorios moment al carierei lui Frazier rămâne primul meci cu Ali, când a reuşit să-i administreze şi prima înfrângere campionului mondial ce îi fusese retras titlul pentru că nu a acceptat să se înroleze în armata americană.

Frazier a rămas în memoria fanilor boxului şi pentru meciul de la Manilla, al treilea şi ultimul dintre cei doi, când practic l-a implorat pe arbitru să-l lase să lupte şi în runda a 15-a, deşi era aproape orbit după loviturile încasate de la Ali. Până la urmă, antrenorul său, Eddie Futch, l-a retras din luptă. După acest meci, Ali a avut o declaraţie şocantă: "A fost momentul în care am fost cel mai apropiat de moarte".

Frazier s-a născut la 12 ianuarie 1944, la Beaufort, Carolina de Sud, şi a fost crescut de familia lui la o fermă. Înainte să treacă la profesionişti în 1965, Frazier a avut o carieră de amator prolifică, devenind campion olimpic în 1964, la Tokyo, finală ce a câştigat-o cu o accidentare la degetul unei mâini.

În cariera sa, Joe Frazier a avut 32 de victorii, dintre care 27 prin knockout, şi 4 înfrângeri şi a înregistrat un meci terminat la egalitate. Printre alţi mari luptători înfruntaţi de Smokin' Joe se numără Jerry Quarry, Joe Bugner, Oscar Bonavena sau George Chuvalo.

După retragere, Frazier a început o carieră de entertainer, dar a renunţat repede şi s-a întors în Philadelphia pentru a antrena pugilişti într-o sală pe care o patrona. Aici Frazier s-a apropiat şi de religie, unul dintre scopurile lui fiind să ajute tinerii care au apucat-o pe căi greşite şi să-i îndrepte spre box. Joe Frazier face parte din Hall of Fame-ul boxului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici