Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, a încetat din viaţă

Fostul pugilist Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, a încetat din viaţă, vineri seară, în casa sa din satul Feisa, judeţul Alba, unde locuia împreună cu soţia sa şi unde era imobilizat, după ce a fost diagnosticat cu mai multe afecţiuni, între care şi Parkinson post-traumatic.

665 afișări
Imaginea articolului Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, a încetat din viaţă

Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, a încetat din viaţă

Nicolae Linca, născut la 2 ianuarie 1929, a fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956, categoria 67 de kilograme), rămând în istorie după ce a câştigat finala olimpică din Australia, împotriva irlandezului Fred Treidt, având fracturată încheietura mâinii drepte.

Din 1990, fostul boxer suferea de coxartroză la şoldul drept şi Parkinson post-traumatic şi a fost diagnosticat şi cu Alzheimer. În cei peste 40 de ani de carieră, Nicolae Linca a disputat 306 meciuri oficiale, din care a pierdut doar 25. În 1973, la 44 de ani, a fost trecut în rezervă de la clubul Dinamo, cu gradul de locotenent-colonel.

În decembrie 2005, Nicolae Linca, decedat la vârsta de 79 de ani, a fost decorat cu Ordinul "Meritul sportiv" clasa I, acordat de Preşedinţia României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici