Octavian Morariu nu mai este preşedinte al comisiei CIO pentru gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă

Românul Octavian Morariu a demisionat din funcţia de preşedinte al viitoarei comisii a Comitetului Internaţional Olimpic pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă, fiind înlocuit de austriacul Karl Stoss, informează insidethegames.

320 afișări
Imaginea articolului Octavian Morariu nu mai este preşedinte al comisiei CIO pentru gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă

Octavian Morariu nu mai este preşedinte al comisiei CIO pentru gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă

Decizia lui Morariu a venit ca urmare a interesului reînnoit pentru o candidatură pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2030 din partea Franţei, Morariu având dublă cetăţenie română şi franceză.

Norvegianca Astrid Uhrenholdt Jacobsen a ocupat poziţia vacantă în comisia formată din opt membri, după ce Stoss a preluat rolul de preşedinte.

Comisia pentru viitoarea gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă joacă un rol principal în cadrul noului proces al CIO de atribuire a Jocurilor, identificând şi propunând candidatul preferat către Comitetul Executiv, care, la rândul său, poate face o recomandare sesiunii pentru aprobare.

Aceasta se confruntă cu o criză din ce în ce mai mare în domeniul sporturilor de iarnă, având în vedere situaţia încălzirii globale şi reducerea numărului de gazde potrivite din punct de vedere climatic, planurile de atribuire a Jocurilor din 2030 în acest an fiind amânate din cauza unor probleme cu oraşele interesate, un sistem de rotaţie fiind luat în considerare pentru a proteja evenimentul multi-sportiv.

Sapporo din Japonia, Salt Lake City din Statele Unite şi Vancouver din Canada erau părţile interesate de ediţia din 2030 anul trecut, dar în schimb o a doua ediţie consecutivă în Europa, după Milano-Cortina 2026, pare acum mai probabilă.

O propunere din Alpii francezi a primit sprijinul Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv Francez (CNOSF) şi al Comitetului Paralimpic şi Sportiv Francez (CPSF).

CNOSF şi CPSF şi-au dezvăluit intenţia de a intra în faza de "dialog continuu" cu CIO în ceea ce priveşte o candidatură din partea regiunilor Auvergne Rhône-Alpes şi Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Morariu a fost membru CIO în România şi preşedinte al Rugby Europe din 2013 şi preşedinte al Comisiei viitoarei gazde de la înfiinţarea acesteia în 2019.

El a jucat pentru ASPTT Paris şi a antrenat Paris Saint-Germain în timpul carierei sale de rugby şi are dublă cetăţenie.

Decizia sa de a se retrage a fost "pentru a evita orice potenţial conflict de interese".

Preşedintele Comitetului Olimpic Austriac, Stoss, este membru al viitoarei Comisii pentru gazde din 2019 şi este, de asemenea, preşedinte al Comisiei pentru programul olimpic.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a afirmat că experienţa lui Stoss îl face pe acesta candidatul ideal pentru a-i succeda lui Morariu.

"Karl Stoss aduce cu el o experienţă uriaşă în domeniul sporturilor de iarnă, venind din una dintre cele mai importante naţiuni din lume în domeniul sporturilor de iarnă", a declarat Bach.

"Sub preşedinţia sa, Comisia va fi pe mâini foarte sigure, în timp ce vom continua dialogul cu o serie de potenţiale gazde pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030 şi de după.

"Aş dori să îi mulţumesc, de asemenea, lui Octavian Morariu pentru toată dedicarea şi munca depusă la preşedinţia Comisiei de când a fost creată în 2019."

Jacobsen, medaliată cu aur la ştafeta feminină de 4x5 kilometri la schi fond de la Pyeongchang 2018, se alătură în Comisie lui Samira Asghari din Afganistan, Danka Barteková din Slovacia, preşedintelui Panam Sports, Neven Ilic din Chile, lui Zhang Hong din China şi membrilor non-IOC Colin Grahamslaw din Scoţia şi Rita van Driel din Olanda.

Înlocuirea lui Morariu este cea mai recentă schimbare forţată în cadrul Comisiei în acest an.

Secretarul general al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale, suedeza Gunilla Lindberg, şi-a suspendat calitatea de membru după ce ţara sa şi-a declarat interesul pentru Jocurile din 2030 şi a renunţat când a intrat în dialog continuu cu CIO.

Ea a fost înlocuită de Barteková, medaliată cu bronz la tir feminin la Londra 2012, medaliată cu bronz la Londra 2012.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie, Einars Fogelis, a demisionat temporar din cauza posibilei includeri a Letoniei în candidatura Suediei şi a fost înlocuit de secretarul general al Federaţiei Mondiale de Curling, Grahamslaw.

Sapporo părea favorită pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2030, dar candidatura sa a fost deraiată de scandalurile legate de mită şi de trucarea ofertei de la Tokyo 2020 şi de apatia publică ulterioară.

Salt Lake City şi-a exprimat clar preferinţa pentru organizarea ediţiei din 2034, iar propunerea Vancouver a fost abandonată din cauza lipsei de sprijin din partea guvernului din Columbia Britanică.

CIO a afirmat luna trecută că şase ţări sunt interesate să găzduiască o viitoare ediţie a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici