Patinatoarea artistică rusă Valieva a fost interzisă pentru dopaj, ROC pierde aurul olimpic - TAS

Patinatoarea artistică rusă Kamila Valieva a primit luni o interdicţie de patru ani pentru dopaj, ceea ce face ca Comitetul Olimpic Rus (ROC) să piardă medalia de aur în proba pe echipe de la Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022, la aproape doi ani de la comiterea faptei.

430 afișări
Imaginea articolului Patinatoarea artistică rusă Valieva a fost interzisă pentru dopaj, ROC pierde aurul olimpic - TAS

Patinatoarea artistică rusă Valieva a fost interzisă pentru dopaj, ROC pierde aurul olimpic - TAS

TAS a găsit-o pe Valieva vinovată de comiterea unei încălcări a regulilor antidoping care a zguduit Jocurile Olimpice de la Beijing şi a frustrat concurenţii care încă aşteaptă ca medaliile lor de la acest eveniment să fie alocate.

"Kamila Valieva este găsită vinovată de comiterea unei încălcări a regulilor antidoping şi sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 25 decembrie 2021", a declarat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Instanţa a adăugat că toate rezultatele competiţionale obţinute de la acea dată sunt anulate, inclusiv medalia de aur la care a contribuit pentru ROC în proba pe echipe la Jocurile din 2022.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA), una dintre părţile care a sesizat TAS, a salutat decizia, calificând-o drept o victorie pentru sportul corect.

"WADA a înaintat acest apel la TAS în interesul corectitudinii pentru sportivi şi al unui sport curat şi credem că acest lucru a fost realizat prin această decizie", a declarat aceasta într-un comunicat.

În comentarii preluate de agenţia de ştiri RIA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a considerat decizia ca fiind motivată politic.

Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidina, substanţă interzisă care previne angina pectorală, la campionatele naţionale ruseşti din decembrie 2021. Echipa ei a declarat că testul pozitiv s-ar fi putut datora unei confuzii cu medicamentele pentru inimă ale bunicului ei.

Valieva, care a devenit prima femeie care a reuşit o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice în timpul probei pe echipe, a fost favorită să câştige aurul la individual, dar terminat doar pe locul patru după proba patinaj liber în care a avut multe erori.

Suspendarea ei se va ridica la timp pentru Jocurile de iarnă de la Milano-Cortina din 2026. În timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis că nu vor fi acordate medalii pentru proba de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

Statele Unite au luat argintul în urma ruşilor, Japonia a obţinut bronzul, iar Canada s-a clasat pe locul patru.

Patinatorii americani şi-au exprimat în repetate rânduri frustrarea cu privire la întârzierea primirii medaliilor pe echipe, Vincent Zhou afirmând că sistemul global antidoping îi dezamăgeşte pe sportivi.

"Astăzi este o zi pe care o aşteptăm cu nerăbdare de doi ani, deoarece este o victorie semnificativă nu numai pentru sportivii din echipa SUA, ci şi pentru sportivii din întreaga lume care practică fair-play şi militează pentru un sport curat", a declarat Sarah Hirshland, director executiv al Comitetului Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite.
"Anticipăm acum ziua în care îi vom putea sărbători din toată inima pe aceşti sportivi, alături de colegii lor din întreaga lume."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
vlieva,
dopaj,
tas

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici