Piţurcă: N-am dorit ca meciul cu Grecia să se joace în ţară, pentru că nu vrem să fim înjuraţi de fani

Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu a dorit ca meciul amical cu Grecia să se dispute în România, pentru că nu vrea ca el şi jucătorii echipei naţionale să fie înjuraţi de proprii suporteri.

172 afișări
Imaginea articolului Piţurcă: N-am dorit ca meciul cu Grecia să se joace în ţară, pentru că nu vrem să fim înjuraţi de fani

Victor Piţurcă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Antrenorul a explicat că partea română a refuzat să joace pe teren propriu în prima parte a discuţiilor cu Grecia, şi nu acum, când amicalul riscă să nu se mai dispute din cauză că firma organizatoare nu a găsit încă un loc în care această partidă să se desfăşoare.

"Grecii vroiau să vină în România, dar nu am dorit noi să se joace în ţară din cauza atmosferei create. Nu vrem să jucăm meciuri în România şi să auzim înjurături din tribună. În condiţiile astea nu se poate juca un meci de fotbal la nivel internaţional. Asta a fost o discuţie care a avut loc la primul contact cu grecii, pe urmă nici ei nu au mai dorit. Noi vroiam să jucăm la ei, ei nu au vrut să joace acolo, pentru că şi în Grecia e un moment tensionat. Aşa că ei au vrut neapărat în Germania.

A fost o discuţie în mare, nu am fost eu întrebat dacă să jucăm sau nu în ţară. A fost o discuţie la început, preşedintele federaţiei şi oamenii care se ocupă au vorbit lucrul ăsta. A fost o chestie de genul «Dom'ne, dacă ar fi să jucăm în România, aţi fi de acord?». Ei verbal au spus că ar fi de acord. Jocul era clar atunci că se va juca în Germania. Ăsta poate să fie iar un subiect de presă, că n-au vrut ai noştri să se dispute meciul în România. Eu aş vrea acum să se joace în România şi în Afganistan, oriunde, numai să se joace", a spus selecţionerul.

Piţurcă a explicat că scandalurile întreţinute de presă îi incită pe unii suporteri care apoi înjură pe stadioane. "Publicul a fost alături de echipa naţională, nu se pune problema aşa. Şi cu Franţa, şi cu Belarus, publicul s-a comportat excepţional. Dar dacă presa o ţine două-trei săptămâni cu scandaluri şi cu DNA-uri şi îi daţi dreptate lui Mititelu, se mai întâmplă să mai înjure unul sau altul sau să vină anumite grupări în tribună. Iar ei incită lumea.

Şi nu se ia nicio măsură, pentru că anumiţi oameni au voie să facă orice pe stadion: să înjure, să jignească. Şi aceste lucruri sunt încurajate şi de presă. Suporterul care plăteşte biletul chiar are voie să facă orice în tribună? Nu, nu are voie să facă orice. Nu există aşa ceva. Într-o ţară civilizată, cum înjură cineva e luat şi dus la secţia de poliţie, unde i se cer explicaţii. Plăteşte o amendă foarte mare şi a doua oară nu mai înjură. În emisiunile de sport se caută numai scandaluri, numai injurii şi jigniri... Iar suporterii de ce n-ar face la fel ca unii oameni din fotbal? Aşa că procedează şi ei la fel. După scandalurile din ultimul timp, fotbalul românesc a făcut iar un recul de vreo doi ani în spate, dar asta este situţia", a menţionat tehnicianul.

El a precizat că firma care organizează amicalul cu Grecia programat la 15 noiembrie a găsit un loc de disputare în Austria, dar actele nu sunt încă semnate. "Sper să se dispute şi meciul cu Grecia până la urmă. Am avut ceva probleme, pentru că s-a primit un refuz în ceea ce priveşte locul de disputare din partea federaţiei germane pe motiv de securitate. În momentul ăsta am înţeles că s-a găsit un loc în Austria, dar până nu avem documentele semnate nu putem şti sigur că se va juca. Acum cred că 90 la sută problema e rezolvată cu locul de disputare. Oricum, cert e că grecii vor, noi la fel, sper să se dispute. Grecii şi firma care se ocupă de acest amical doreau foarte mult să se joace în Germania, unde este o comunitate mare de greci. S-a tot încercat să se joace acolo, nu s-a putut sub niciun chip, aşa că s-a căutat alt loc. Acum, probabil în Austria se poate juca, să vedem ca azi să avem un răspuns. Pentru că Radu Ştefan, de exemplu, nu poate juca primul meci, fiind suspendat, şi chem băiatul degeaba. Aşa că sunt foarte interesat să se rezolve repede", a precizat antrenorul.

În cazul în care amicalul cu Grecia se anulează, FRF are şi alte variante pentru data de 15 noiembrie. "Am luat contact şi cu alte federaţii, ar putea fi alt adversar pe care însă trebuie să îl analizăm repede. Este o muncă de câteva zile pentru a pregăti jocul. Nişte federaţii, nu contează. Nu ştiu dacă luăm în calcul un amical cu o echipă de club de la noi, încă nu m-am gândit, chiar vorbeam cu preşedintele. Dar eu sper să se rezolve cu grecii, pentru că mi-aş dori să se joace", a afirmat Piţurcă, evitând să nominalizeze posibilii adversari.

Aflat în lotul pentru amicalele cu Belgia şi Grecia, portarul Cristian Bălgrădean susţine că este normal ca un fotbalist să fie deranjat atunci când proprii suporteri îl înjură. "E normal să te deranjeze ca român ca suporterii echipei naţionale să te înjure. Dacă am ajuns să jucăm în altă ţară pentru că suporterii noştri te înjură, şi nu cred că este OK", a precizat Bălgrădean.

România va dispua un amical contra Belgiei, pe Stadion Maurice Dufresne din Liege, în 11 noiembrie, fiind posibilă desfăşurarea unui al doilea meci-test, cu Grecia, în 15 noiembrie, dacă va fi găsit un oraş care să găzduiască întâlnirea.

Tot luni, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, într-o emisiune televizată, că meciul cu Grecia nu se va mai disputa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici