Preşedintele CNCD: Incidentele de la Dinamo-Rapid sunt mai grave decât cele de la Steaua-Rapid

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că incidentele de la partida Dinamo-Rapid sunt mai grave decât cele de la Steaua-Rapid, pentru că s-au produs după o amplă dezbatere publică a cazului precedent.

296 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNCD: Incidentele de la Dinamo-Rapid sunt mai grave decât cele de la Steaua-Rapid

Csaba Asztalos (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am informaţii doar din presă. Nu am fost nici la meci şi nici nu l-am văzut. Am văzut că Jandarmeria a aplicat sancţiuni. Încă nu am discutat în colegiu cele întâmplate. Eu personal apreciez că ceea ce s-a întâmplat la Dinamo - Rapid este chiar mai grav decât ce s-a întâmplat la Steaua - Rapid, pentru că suporterii erau deja avizaţi de incidentele precedente", a spus Aztalos.

Oficialul CNCD consideră că bannerele fanilor dinamovişti au fost mai explicite decât cele ale steliştilor la meciul cu Rapid. "Fanii dinamovişti nu au fost mai subtili, mesajele afişate sunt chiar grave, au un caracter mai explicit. Sunt mesaje grave, pentru că vin după două-trei săptămâni de dezbateri publice, după scrisoarea preşedintelui UEFA, Michel Platini, după poziţia FRF. Aşteptăm LPF să-şi aplice propriile regulamente. Nu mai putem să închidem ochii şi să nu vedem ce s-a întâmplat acolo. Aici este clar ce s-a întâmplat, nu este o joacă. Trebuie să avem responsabilităţi clare în societate pe astfel de lucruri, inclusiv LPF ar trebui să aibă o astfel de atitudine şi să aplice regulamentele", a completat Asztalos.

Asztalos Csaba Ferenc a menţionat că se va autosesiza în cazul Ligii Suporterilor Rapidişti, care a anunţat că la meciul cu Dinamo fanele nu au voie să îşi procure bilete. "În cazul galeriei Rapidului, eu am declarat că nu calific situaţia, pentru că aici avem noi competenţe şi voi face o autosesizare în acest caz şi voi demara o procedură de analiză a ceea ce s-a întâmplat. Dacă se dovedeşte că cei de la Liga Suporterilor Rapidişti au fost la originea acestei interdicţii, atunci ei vor fi traşi la răspundere", a precizat Asztalos.

La derbiul disputat, luni, pe Arena Naţională, suporterii dinamovişti de la Peluza Nord au afişat bannere cu mesajele: "Mareşale Antonescu, românii adevăraţi nu te vor uita" şi "Duşmanii voştri numărul 1, limba română şi săpunul".

Fanii stelişti au afişat la meciul cu Rapid, din 24 septembrie, următoarele bannere: "Aripi negre colorate în peluze adunate", "Tricouri noi, să fiţi băieţi, astăzi purtaţi... Dar oare după meci, câţi dintre voi le şi spălaţi", "1923 cea mai tare frecvenţă pentru «ultraşii» fără potenţă", "www.fcrb.rom", "Nu răguşiţi şi nu vă agitaţi / mâine după fier vechi tre' să strigaţi", "Avem deasupra noastră dovada că poliţia franceză îşi face treaba", ultimul în contextul în care galeria Stelei se afla la Peluza Sud, iar în zona de deasupra erau suporterii Rapidului.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligaţia unui club de a interzice "afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat după ce împreună cu câţiva jucători şi cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul staţiei de amplicare a Arenei Naţionale împreună cu galeria "roş-albastră". Unele dintre scandări, iniţiate de oficialii stelişti şi continuate de membrii galeriei, aveau un conţinut rasist.

La 3 octombrie, Colegiul Director al CNCD l-a amendat cu 1.000 de lei pe fostul crainic al clubului Steaua Gabriel Safta, l-a avertizat pe managerul FC Steaua, Mihai Stoica, şi a ajuns la concluzia că unele mesaje afişate de galeria echipei "roş-abastre" la derbiul cu Rapid au avut un caracter rasist.

Totodată, CNCD a stabilit că bannerele afişate în timpul meciului de către suporterii echipei Steaua cu mesajele "Avem deasupra noastră dovada că poliţia franceză îşi face datoria", "Aripi negre colorate/ În peluză adunate", "Nu răguşiţi şi nu vă agitaţi, mâine după fier vechi tre' să strigaţi" şi "Respect Eugen Grigore" sunt cu caracter rasist şi constituie discriminare. CNCD nu a sancţionat clubul Steaua pentru aceste mesaje, considerând că a fost suficientă sancţiunea dictată de Jandarmerie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici