Primul caz MeToo în China: Jucătoarea de tenis Shuai Peng îl acuză de violenţă sexuală pe fostul vicepremier Zhang Gaoli

  • Totul a început de la o postare a sportivei pe reţeaua de socializare chineză Weibo.
  • „Chiar dacă sunt singură, voi spune adevărul despre tine...”, a scris Peng.
  • Relaţia dintre cei doi ar fi început în 2007 cu un viol.
1245 afișări
Imaginea articolului Primul caz MeToo în China: Jucătoarea de tenis Shuai Peng îl acuză de violenţă sexuală pe fostul vicepremier Zhang Gaoli

Primul caz MeToo în China: Jucătoarea de tenis Shuai Peng îl acuză pe de violenţă sexuală pe fostul vicepremier Zhang Gaoli

#MeToo a ajuns până în inima puterii politice chineze. „Bomba” a fost detonată de Peng Shuai, 35 de ani, campioană la tenis, fostă numărul 1 în clasamentul mondial de dublu feminin în 2014, după ce a câştigat la Wimbledon şi la Roland Garros. O glorie naţională.

Marţi seara, jucătoarea de tenis a scris o postare pe contul ei oficial de Weibo în care îl acuză pe fostul vicepremier şi fost membru al Comitetului permanent al Biroului Politic Comunist, Zhang Gaoli, acum pensionar în vârstă de 75 de ani, că a forţat-o să aibă relaţii sexuale.

Postarea a fost ştearsă la câteva minute după ce a fost lansată pe cea mai populară reţea de socializare a Chinei, dar cineva avusese deja timp să o copieze.

„Ştiu că, având în vedere puterea ta, nu ţi-e frică de mine, viceprim-ministru Zhang Gaoli, dar chiar dacă sunt singur, ca un ou care se ciocneşte de o stâncă, ca o molie de o flacără, voi spune adevărul despre tine”, afirmă ea în postare.

Potrivit lui Peng, povestea a început în jurul anului 2007, când Zhang era liderul partidului în Tianjin, marele oraş-port aflat la aproximativ 100 de kilometri est de Beijing. Peng fusese membru al clubului de tenis din Tianjin chiar de la început şi, într-o după-amiază, politicianul a invitat-o la un joc, luându-şi soţia cu el. „M-am speriat foarte tare, dar nu mă aşteptam să se comporte aşa”, a povestit campioana.

În 2013, Zhang Gaoli a fost promovat în funcţia de viceprim-ministru şi ales dintre cei şapte membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic condus de Xi Jinping. Peng şi-a continuat cariera, devenind numărul 1 la dublu, câştigând aproximativ douăzeci de turnee internaţionale, inclusiv Wimbledon în 2013 şi Paris în 2014.

Niciodată o acuzaţie în stilul #MeToo nu a vizat la o persoană atât de importantă în China. Sistemul chinez încă refuză să recunoască faptul că hărţuirea sexuală şi violenţa sunt o problemă socială. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici