REPORTAJ: Doi înotători din Cluj au traversat înot strâmtoarea Gibraltar, în PREMIERĂ pentru România - FOTO

Doi înotători de la Clubul Orca din Cluj, care au traversat înot, în premieră pentru România, strâmtoarea Gibraltar, parcurgând peste 18 kilometri, spun că înoată de plăcere şi se antrenează câteva ore pe zi. Unul dintre aceştia lucrează la vamă, iar celălalt, fost poloist, face un master la Londra.

1585 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Doi înotători din Cluj au traversat înot strâmtoarea Gibraltar, în PREMIERĂ pentru România - FOTO

REPORTAJ: Doi înotători din Cluj au traversat înot strâmtoarea Gibraltar, în PREMIERĂ pentru România - FOTO

Traversarea strâmtorii Gibraltar, între Spania şi Maroc, a avut loc la jumătatea lunii octombrie, iar Călin Chiprianov şi Nicolae Leţ, înotători ai Clubului Orca din Cluj-Napoca, au înotat aproape cinci ore, însoţiţi în permanenţă de două ambarcaţiuni.

Călin Chiprianov va împlini 46 de ani luna viitoare, lucrează la Vama Cluj, şi şi-a descoperit pasiunea pentru înot abia în urmă cu şase ani, iar acum înoată zilnic câte două ore în bazinul olimpic al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN).

"Încet - încet, am cunoscut la bazin mai multe persoane şi am început să învăţăm să înotăm mai bine, după care am pus bazele Clubului Orca. Apoi am început să participăm la concursuri, de bazin sau în aer liber, de genul traversarea Lacului Tarniţa, dar şi în străinătate, cum ar fi traversarea Lacului Balaton din Ungaria sau traversarea mării în Croaţia. În 2011 am participat la un maraton de înot pe distanţa de 26,5 de kilometri a lacului Zurich din Elveţia, unde am înotat peste nouă ore încontinuu. Împreună cu Nicolae Leţ am fost primii români care au participat la acest concurs, eu pe locul patru, el pe locul doi", a declarat marţi Chiprianov.

El a afirmat că o performanţă în înot nu se obţine decât prin muncă, astfel încât a ajuns să înoate zilnic timp de două ore, timpul dublându-se în perioada de dinaintea unor competiţii.

"Înot efectiv din plăcere. Patru ore de antrenament pe zi timp de o lună înaintea unor competiţii sunt suficiente. Este nevoie de o tehnică de respiraţie pentru a rezista pe distanţe lungi. Secretul este să respiri tot timpul constant, să încerci să nu oboseşti foarte tare, să menţii un ritm constant de înot de la primul până la ultimul kilometru al cursei. Trebuie o dozare bună a efortului, adică să nu începi în forţă, pentru că nu vei rezista până la sfârşit să termini cursa", a explicat înotătorul clujean.

Traversarea Gibraltarului a fost o cursă obositoare, cu un grad ridicat de dificultate, mai ales din cauza curenţilor, dar şi a valurilor şi vântului.

"A fost mult mai greu decât ne aşteptam, se înoată contra curentului, este un curent foarte mare dinspre Atlantic spre Mediterana, iar toţi cei 18,5 kilometri au fost înotaţi contra curentului, în forţă, efortul a fost foarte mare şi intens timp de patru ore şi 44 de minute cât a durat traversarea. Au fost valuri, a fost vântul, a trebuit din cauza curenţilor să recurgem la accelerări succesive ale ritmului de înot existând riscul ca, în caz contrar, să nu ajungem într-un punct convenabil pe malul marocan. Puteau să apară probleme cu animale marine care erau pe acolo, balene ucigaşe, dar şi delfini care pot fi periculoşi chiar dacă se joacă, pentru că pot provoca accidente. În rest nu am avut probleme, nici cârcei", a precizat Călin Chiprianov.

Cei doi sportivi au înotat în costume speciale din neopren care i-au protejat de frig în special în condiţiile în care temperatura apei la start a fost de 15,5 grade, a ajuns la jumătatea distanţei la 19,5 grade, iar la sosire a fost de 17 grade.

"Nu am avut probleme de hipotermie pentru că în prima parte a traversării am tras tare, să nu ne arunce curentul înapoi în Spania. Am plecat din Spania, din localitatea Tarifa, şi am ajuns în Maroc pe o plajă stâncoasă, în zona Ahmiar. Apărem în evidenţele «Asociaţiei pentru traversarea înot a strâmtorii Gibraltar» ca fiind primii români care au traversat înot apele reunite ale Atlanticului şi ale Mediteranei care separă Europa de Africa", a spus Chiprianov.

Nicolae Leţ este din Oradea, fost poloist la echipa Crişul Oradea, iar în prezent face un master la Londra.

El a afirmat, la rândul său, că pentru traversarea Gibraltarului s-a pregătit în ritm normal, de trei - patru antrenamente pe săptămână, "câte două ore pe antrenament".

"Ne-a fost teamă doar de vreme. Reuşita noastră este un motiv să ne simţim mândri şi ne creşte orgoliul pe viitor. La anul, voi face cursele clasice, eu fac Bosforul în fiecare an, e o cursă foarte uşoară", a afirmat Leţ.

Cei doi înotători au în plan, pentru anul viitor, un concurs de înot de 17 kilometri pe mare în Croaţia, dar şi un maraton de înot de 30 de kilometri în Grecia.

Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici