Tatuaje, îmbrăcăminte şi obiceiuri - Ritualurile şi superstiţiile sportivilor olimpici de la Beijing

Pisici, mustăţi, lenjerie de corp şi şosete - ce au toate în comun atunci când te pregăteşti pentru cea mai importantă competiţie a vieţii, Jocurile Olimpice? Iată care sunt superstiţiile pe care unii olimpici le-au găsit utile în timp ce urmăreau gloria pe cea mai mare scenă a sporturilor de iarnă.

159 afișări
Imaginea articolului Tatuaje, îmbrăcăminte şi obiceiuri - Ritualurile şi superstiţiile sportivilor olimpici de la Beijing

Aproape toate sporturile de iarnă se referă la controlul frecării, între echipamentul folosit şi gheaţă sau zăpadă. Acestea necesită precizie, determinare şi, uneori, improvizaţie. Dar, cu toate eforturile depuse pentru a câştiga cursele sau pentru a reuşi performanţe acrobatice mai bune decât rivalii, lucrurile nu se desfăşoară întotdeauna aşa cum te aştepţi.

Acesta este probabil motivul pentru care unii dintre sportivii de top au tendinţa de a-şi îndrepta atenţia către ceva inexplicabil, chiar şi în momentele cruciale, care le pot defini cariera sau chiar viaţa.

Site-ul oficial olympics.com a făcut o investigaţie printre sportivi pentru a afla care sunt ritualurile şi superstiţiile la care apelează unii olimpici în încercarea lor de a intra în istorie la Jocurile Olimpice de iarnă.

Vopsirea corpului

La Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne 2020, după ce o pisică norocoasă desenată pe mână a ajutat-o aparent să câştige concursul de big air, schioara de freestyle chineză Eileen Gu a declarat pentru Olympics.com: „Sunt foarte superstiţioasă. Dar ştiu că nu este cel mai bun lucru pe care oamenii trebuie să îl aibă atunci când concurează. Mă uitam între simbolurile mele norocoase şi m-am liniştit... Dacă voi urca pe podium la Jocurile Olimpice, îmi voi tatua pisica norocoasă".

Acum a sosit momentul ca starleta chineză să profite de şansa de a-şi tatua talismanul norocos, cu o medalie la Beijing 2022.

Snowboarderul ceh Eva Samková, din Republica Cehă, este faimoasă pentru că îşi desenează o mustaţă falsă pe buza superioară înainte de a intra în competiţiile cruciale. Ea şi-a dezvoltat acest obicei încă de când a participat la Campionatul Mondial FIS din 2011, unde a terminat pe locul cinci la debut.

Trei ani mai târziu, ea a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la snowboard cross la Sochi 2014 pentru a câştiga prima medalie de aur a ţării sale la aceste Jocuri - de data aceasta însă, purtând o mustaţă specială în cele trei culori ale drapelului naţional ceh: alb, roşu şi albastru.

Mixuri şi asortări

Şi dacă veni vorba de culori, Kwak Yoongy, căpitanul echipei de patinaj viteză pe pistă scurtă a Republicii Coreea, ştie exact ce culoare îl va duce la victorii. Kwak a mărturisit odată că a fost obsedat de lenjeria sa intimă atunci când se pregătea pentru marile evenimente. De fapt, bărbatul în vârstă de 32 de ani, avea un obicei sofisticat de a-şi aranja chiloţii în diferite culori, conform unui program stabilit pentru săptămâna dinainte de ziua cea mare.

Cu toate acestea, el a fost nevoit să renunţe la această rutină, deoarece trebuia să rearanjeze ordinea culorilor ori de câte ori se schimbau programele. Astfel, Kwak a găsit o soluţie simplă, aceea de a purta chiloţi care au întotdeauna aceeaşi formă şi aceeaşi culoare, adică roşu.

În schimb, patinatoarea de viteză italiană Francesca Lollobrigida nu se limitează la o anumită culoare. Ea se răzgândeşte întotdeauna în funcţie de situaţie, înainte de a alege cu grijă ce să poarte sub costum.

„Îmi aleg lenjeria intimă în funcţie de culorile care mi-au purtat noroc în alte curse", a declarat actuala deţinătoare a recordurilor italiene la 3.000 m şi 5.000 m, în timpul unui interviu recent acordat Olympics.com. "Dar pentru fiecare probă - 1000, 1500 sau 3000 de metri - am culori diferite. Şi pentru a evita ciocnirile în unele cazuri, uneori îmi pun şosete nepereche".

Ritualuri înainte de competiţie

Uneori ajută şi un ritual pe care îl împărtăşeşti cu coechipierii tăi. Când a fost întrebată dacă are o rutină înainte de jocuri, Alina Kovaleva, jucătoarea echipei feminine de curling ce reprezintă Comitetul Olimpic Rus (ROC), a declarat pentru Olympics.com: „Da, avem un ritual de echipă înainte de jocuri. Ne jucăm cu o minge mică plină de orez, care se numeşte „şosete" [footbag circle kicking] - o lovim cu piciorul şi apoi toată lumea merge să se încălzească, să se întindă şi să se pregătească pentru meci".

„Ori de câte ori ieşeam mai devreme pe gheaţă înainte de meci, întotdeauna mai erau 15-20 de minute şi începeam să dăm cu piciorul în mănuşă, pentru că nu aveam altceva de făcut. Apoi am decis că avem nevoie de un echipament special - o minge pe care să o lovim cu piciorul pentru a nu ne strica echipamentul. De aceea am decis să cumpărăm o pereche de şosete pentru a juca acest joc".

Între timp, patinatorul maghiar pe pistă scurtă, Shaolin Sandor Liu, a devenit viral la PyeongChang 2018, când şi-a prezentat intrarea pe gheaţă înainte de cursă cu semnătura sa: atingându-şi sprânceana dreaptă şi apoi pe cea stângă cu mâna dreaptă, în timp ce se uita fix la camera de filmat. Nu este clar dacă acest ritual a fost o parte din motivul pentru care a câştigat prima medalie olimpică de aur pentru Ungaria, dar Shaolin pare să creadă în puterea lui:

„Am tras doar cu ochiul înspre obiectivul camerei şi tuturor le-a plăcut! Îmi poartă noroc. Câştig o mulţime de curse cu norocul meu".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici