Teodor Tulpan pregăteşte o expediţie în Alaska

Alpinistul Teodor Tulpan a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pregăteşte, împreună cu alţi cinci sibieni, o expediţie în Alaska, pentru escaladarea vârfului McKinley (6.194 de metri), echipa mai având nevoie de 17.500 de euro pentru a porni la drum.

61 afișări
Imaginea articolului Teodor Tulpan pregăteşte o expediţie în Alaska

Teodor Tulpan pregăteşte o expediţie în Alaska (Imagine: Mediafax Foto)

Teodor Tulpan a spus că expediţia ar urma să înceapă în luna mai, iar din echipă vor mai face parte Adrian Andone, Valentin Popa, Lucian Popa şi Willhelm Schuster.

"Orice vis poate deveni realitate. Am dovedit că ne putem îndeplini visele. Încercăm să nu ne riscăm foarte mult viaţa. Este o luptă cu tine, nu cu muntele. Încercăm să arătăm copiilor şi tinerilor că există alternative, nu doar să fie sclavii televizorului şi să stai pe messenger", a afirmat Teodor Tulpan.

El a spus că visează de mult să ajungă în Alaska, escaladarea celui mai înalt vârf american şi cel mai friguros din lume, McKinley, situat la 6.194 de metri altitudine, fiind o provocare în plus, având în vedere că vara temperaturile pot ajunge la minus 40 de grade Celsius.

Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, deşi peste 40 de alpinişti au escaladat acest munte, nimeni nu a făcut-o iarna.

Principalele probleme ale expediţiei sunt vremea deosebit de schimbătoare din Alaska şi lipsa banilor, echipa mai având nevoie de 17.500 de euro pentru a porni la drum.

Potrivit lui Teodor Tulpan, McKinley este comparabil ca dificultate cu un vârf din Himalaya.

"Este un munte foarte dur, pe care îşi pierd din nefericire viaţa în fiecare an mulţi alpinişti. Urcuşul se deosebeşte de orice alt traseu din lume. Ascensiunea se realizează într-un stil diferit faţă de cel himalayan sau de cel abordat pe majoritatea munţilor înalţi ai lumii. Nu se face cu şerpaşi, cu bucătari sau cu ghizi. Tot echipamentul este cărat de alpinist în rucsac şi cu ajutorul unei sănii de plastic, care se leagă de ham. Întregul echipament poate cântări în jur de 60 de kilograme", a afirmat Tulpan.

El a spus că plecarea spre Alaska se va face cu avionul până în Anchorage, urmând a se ajunge cu microbuzul la Talkeetna. De aici, cu un avion de mici dimensiuni, membrii echipajului vor ajunge pe gheţar, la 2.200 de metri altitudine, unde va exista tabăra de bază.

Potrivit datelor prezentate de către cei şase alpinişti, traseul ales de ei, de pe gheţarul Kahiltna, a fost urcat prima dată în 1951. Până în prezent, 40 de alpinişti au murit pe acest gheţar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici